29 / 03 / 2024

Hacizlere karşı dava açma süresi 15 güne çıkarıldı!

Hacizlere karşı dava açma süresi 15 güne çıkarıldı!

Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre düzenlenen ödeme emirlerine ve tatbik edilen ihtiyati hacizlere karşı dava açma süreleri 7 günden 15 güne çıkarıldı. Uygulama 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak..



Ödeme emirlerine ve tatbik edilen ihtiyati hacizlere karşı dava açma süresi 15 gün oldu. Düzenlemenin yer aldığı Maliye Bakanlığının Tahsilat Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

 

Tebliğe göre, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre düzenlenen ödeme emirlerine ve tatbik edilen ihtiyati hacizlere karşı 7 günde dava açılabiliyorken, 1 Ocak itibari ile 15 günde açılabilecek. 

 

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na tabi kamu idareleri ile bu idarelere bağlı döner sermaye işletmelerinin, Kamu İhale Kanunu kapsamına giren kurumların, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na tabi olmayan ve 4734 sayılı kanun kapsamında bulunmayan kamu tüzel kişiliğini haiz kurum ve kuruluşlar,  2 bin liranın üzerindeki hak ediş ödemeleri sırasında, hak sahiplerinin vergi dairelerine vadesi geçmiş borçlarının bulunmadığına ilişkin belge talep edecek.

 

Hak sahiplerinin hali hazırda borçlu olması halinde, yapılacak ödemelerden borçları kesilerek ilgili vergi dairesine aktarılacak.

 

Vergi dairelerince veya Sosyal Güvenlik Kurumunca tahsil edildikten sonra kanuni sebeplerle nakden iadesi gereken tutarlar, karşılıklı mahsup edilebilecek.

 


Geri Dön