19 / 04 / 2024

Kamulaştırma kararına karşı dava açma süresi!

Kamulaştırma kararına karşı dava açma süresi!

İdare kamu yararı için yasadaki usullere uyarak taşınır veya taşınmazın kamulaştırılmasına karar verebiliyor. Kişiler bu karara itiraz edebiliyor. Peki, kamulaştırma kararına karşı dava açma süresi ne kadar?



Kamulaştırma kararına karşı dava açma süresi!

İdarenin kamu hizmetini gerçekleştirmek için, ihtiyaç duyduğu özel mülkiyetteki taşınmazları, kamu yararı gerekçesiyle bedelini ödeyerek el koymasına kamulaştırma deniliyor.


Belediye birimleri tarafından kamulaştırma yapılabilmesi için imar planında taşınmazın kamu hizmetine tahsisli olması gerekiyor. (Park, yol, metro, hızlı tramvay, alt ve üst geçit, otopark mezarlık alanı, kamu hizmet alanı, vb. gibi)


Kamulaştırma işlemi taşınmazın bir kısmı veya tamamı üzerinde gerçekleştirilebiliyor. Bu işlemde devletin, taşınmaz sahibine istimlak bedelini ödemesi gerekiyor.


Özel mülkiyetinde bulunan arsa-konut vs nitelikteki taşınmazı kamulaştırılan vatandaşlar; kamulaştırma işlemine karşı idari yargıda "iptal davası" açabiliyor. Bu dava; kamulaştırma işleminin iptaline yönelik olup; vatandaş bu dava ile kamulaştırmayı tamamen reddetmiş oluyor.


Kamulaştırma Kanun’un 14. maddesine göre kamulaştırma işlemlerine karşı asliye hukuk mahkemesinin tebliğinden itibaren 30 gün içinde dava açılması gerekiyor.


İstimlak davası, istimlak bedelinin mahkemece tespiti ve taşınmaz malın idare adına tescili için de açılabiliyor. Kanun gereğince, kamulaştırmanın satın alma usulü ile yapılamaması halinde idare, 7 nci maddeye göre topladığı bilgi ve belgelerle 8 inci madde uyarınca yaptırmış olduğu bedel tespiti ve bu husustaki diğer bilgi ve belgeleri bir dilekçeye ekleyerek taşınmaz malın bulunduğu yer asliye hukuk mahkemesine müracaat edebiliyor.

Kimler istimlak yapabilir?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön