23 / 04 / 2024

Kamulaştırmasız el atma dava açma süresi!

Kamulaştırmasız el atma dava açma süresi!

Kamulaştırmasız el atma dava açma süresi, tebligat yapılanlara tebligat gününden, tebligat yapılamayanlara ise gazete ilanı veya köy odasına asılan ilanın süresinin bitiminden itibaren otuz güne kadar olarak belirleniyor...




Kamulaştırmasız el atma dava açma süresi!


Kamulaştırılacak taşınmaz malın sahibi, zilyedi ve diğer ilgililer noter veya köy ihtiyar kurulu aracılığıyla yapılan tebligat gününden, kendilerine tebligat yapılamayanlara tebligat yerine geçmek üzere gazete ile yapılan ilan tarihinden veya köy odasına asılmak suretiyle yapılan ilan süresinin bitiminden itibaren otuz gün içinde, kamulaştırma işlemine karşı idari yargıda ve takdir olunan bedel ile maddi hatalara karşı da adli yargıda dava açabiliyor.


İdari yargıda açılan davalar öncelikle görülür. İdari yargıya başvurulduğu takdirde, adli yargıya başvuru süresi, idari yargı kararının kesinleştiği tarihten, bu kararlara karşı temyiz veya karar düzeltilmesi isteminde bulunulmuş ise, buna ilişkin kararların tebliği tarihinden itibaren işlemeye başlar. İştirak veya müşterek mülkiyette paydaşların tek başına dava hakları bulunuyor. 


Kamulaştırmasız el atma dava açma süresi...

İdare, kamulaştırma belgelerinin tebliği için notere verildiği günden veya köy yararına kamulaştırmalarda aleyhine dava açılacak kişi yönünden geçerli tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içinde takdir olunan bedel ile maddi hatalara karşı taşınmaz malın bulunduğu yer mahkemesinde dava açabiliyor. İdare tarafından bu Kanun hükümlerine göre tespit olunan malik, zilyet ve diğer ilgililere karşı açılan davaların görülmesi sırasında, taşınmaz malın gerçek malikinin başka bir şahıs olduğu anlaşıldığı takdirde, davaya bu gerçek malik, tapu malikinin daha önce öldüğü sabit olursa mirasçıları da dahil edilmek suretiyle devam olunur. Açılan davaların sonuçları dava açmayanları etkilemiyor.



Kamulaştırmasız el atma dava değeri!
Kamulaştırmasız el atma torba yasa!
Kamulaştırmasız el atma nedeniyle tazminat dava dilekçesi!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön