19 / 04 / 2024

Hacizli malın satışı mümkün mü?

Hacizli malın satışı mümkün mü?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen "Hacizli malın satışı mümkün mü?" sorusunu yanıtladı..



Babamızdan biz beş kardeşe tarla miras kaldı. Biz bu tarlayı satmak istiyoruz ama bir kardeşimizin borcu nedeni ile hissesine haciz gelmiş. Bu durumda tarlayı satamayacak mıyız? ● R. M


Bir gayrimenkul üzerinde haciz bulunabilir. Hacizler satışa engel değildir. Satış, gayrimenkulün üzerindeki hacizle birlikte yapılır. Yani satışla haciz kalkmaz, devam eder. Devam eder de acaba hacizli bir gayrimenkulü alan çıkar mı? Şayet alan çıkar ise hacizli olarak satılır. Alacaklı da isterse gayrimenkulün satışını talep ederek, alacağını tahsil eder.


Gayrimenkulün satışına engel tedbir kararlarıdır. Bir gayrimenkul üzerine mahkemece tedbir koyularak satışı engellenebilir.


Dolayısıyla tapudan bakılacak husus gayrimenkul üzerinde haciz mi yoksa tedbir mi olduğudur. Tedbir var ise tedbir kalkmadan satış yapılamaz. Haciz var ise hacizli malı alacak biri bulunursa satış yapılır.


Ancak böyle bir malı almaya kalkacak kişi de yok pahasına almaya çalışacaktır. İşin doğrusu haciz konusu borcu ödeyip haczi kaldırıp gayrimenkulü gerçek değeri üzerinden satmaktır.


Böyle durumlarda hali vakti iyi olan hissedar borcu ödeyip; satışta, borçlu hissedarın payından alacağı tahsil eder. Böylece hem gayrimenkul değeri üzerinden satılır hem de taraflar birbirine borçlu kalmaz.


Unutulmamalıdır ki icrai satış sonucu çoğunlukla gayrimenkul değerinin altında satılır. ümkün olduğunca buna meydan vermemelidir.


Posta/Tamer Heper





Geri Dön