29 / 03 / 2024

Haczedilen malların satış talebi!

Haczedilen malların satış talebi!

Haciz , bir borçlunun borcunu ödememesi halinde, alacaklı icra yolu ile borcun tahsilini alabiliyor. Peki haczedilen mallar nasıl paraya çevrilir? Haczedilen malların satış talebi nasıl yapılır?



Haczedilen malların satış talebi!

Haciz, bir borçlunun borcunu ödememesi halinde, alacaklı icra yolu ile borcun tahsilini alabiliyor. Bunun için öncelikle borçlunun malları haczediliyor. Daha sonra, borcun hala ödenmemesi halinde haczedilen malların satış söz konusu olabiliyor.


Alacaklı haczolunan mal taşınır ise hacizden bir sene ve taşınmaz ise nihayet iki sene içinde satılmasını isteyebiliyor. Borçlunun üçüncü şahıslardaki alacağı taşınır hükmünde oluyor. Peki, haczedilen malların satış talebi nasıl yapılır?


Haczedilen taşınmazın satış talebi..

Hacizli taşınmazın satışı için; Her alacaklı mensup olduğu derece namına satış talebinde bulunabiliyor. Yasal olarak hacizleri evvelki dereceden artacak bedeller için muteber olan alacaklılardan her biri dahi mensup olduğu derece namına satış isteyebiliyor.


Haczi muvakkat olan alacaklı satış talebinde bulunamaz ve hak­kında 106 ncı maddedeki müddetler cerayan etmez. Muvakkaten veya ihtiyaten haczedilen mallar ancak 113 üncü maddenin son fıkrasında yazılı hallerde satılabiliyor.


Bir malın satılması kanuni müddet içinde istenmez veya talep geri alınıpta bu müddet içinde yenilenmezse o mal üzerindeki haciz kalkıyor.


Hacizde alacaklının hakları nelerdir?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön