26 / 04 / 2024

Haczedilen malın satış süresi!

Haczedilen malın satış süresi!

Haczedilen mallar için satış işlemi talep edilene kadar bu depoda yed-i eminlerin gözetimi altında kalıyor. Peki, Haczedilen malın satış süresi ne kadardır? Bu mallar ne kadarlık süre içinde yed-i eminde kalabilir?



Haczedilen malın satış süresi!

Hakkında haciz işlemi yapılan borçlunun malları ilk etapta, alacaklıya ya da vekiline değil yed-i emine veriliyor. Bu mallar için satış işlemi talep edilene kadar bu depoda yed-i eminlerin gözetimi altında kalıyor.


Alacaklı haczedilen malın satışını belli bir süre içinde isteyebiliyor. Aksi halde haciz hakkı düşmüş oluyor. Peki, Haczedilen malın satış süresi ne kadardır?


Alacaklı haczolunan mal taşınır ise hacizden bir sene ve taşınmaz ise nihayet iki sene içinde satılmasını isteyebiliyor. Borçlunun üçüncü şahıslardaki alacağı taşınır hükmünde oluyor.


Talep hakkı

Her alacaklı mensup olduğu derece namına satış talebinde bulunabilir. 100 üncü maddenin son fıkrası mucibince hacizleri evvelki dereceden artacak bedeller için muteber olan alacaklılardan her biri dahi mensup olduğu derece namına satış isteyebilir.


Muvakkat haciz halinde

Haczi muvakkat olan alacaklı satış talebinde bulunamaz ve hak­kında 106 ncı maddedeki müddetler cerayan etmez. Muvakkaten veya ihtiyaten haczedilen mallar ancak 113 üncü maddenin son fıkrasında yazılı hallerde satılabi­lir.


Haczin kalkması

Bir malın satılması kanuni müddet içinde istenmez veya talep geri alınıpta bu müddet içinde yenilenmezse o mal üzerindeki haciz kalkar.


7 soruda eve haciz!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön