19 / 04 / 2024

Hakkari Selahaddin Eyyubi Havalimanı hizmete açıldı!

Hakkari Selahaddin Eyyubi Havalimanı hizmete açıldı!

Hakkâri Selahaddin Eyyubi Havalimanı açılışı gerçekleşti. Yüksekova’da gerçekleştirilen törende konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Hakkâri, Yüksekova, Çukurca, Şemdinli, hatta Urmiye şehri için yeni bir dönemin kapısını açılacak" dedi.



Yüksekova’da gerçekleştirilen törende yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hakkâri, Yüksekova, Çukurca, Şemdinli, hatta hemen yanı başındaki Urmiye şehri için yeni bir dönemin kapısını açacak Selahaddin Eyyubi Havalimanı’nın açılışını gerçekleştirdiklerini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hakkâri’nin Selahaddin Eyyubi Havalimanı ile geleceğe bir başka yürüdüğünü kaydetti.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, havalimanının açılışının 2 yıl ertelendiğini, bu sürede buraya 99 kez saldırı düzenlendiğini, iş makinelerinin yakıldığını, müteahhitlerin tehdit edildiğini bildirdi.


Bütün yaşananlara rağmen kararlı, azimli bir şekilde havalimanını tamamladıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çünkü Hakkarili kardeşlerimi bu imkandan mahrum bırakmak için ellerinden gelen her şeyi yapanlara karşı dedik ki: Bu bitecek, Hakkarili kardeşlerimiz de insanca yaşamanın mutluluğuna erecek. Ne diyorlardı hatırlayın; 'Bu havalimanıyla asker gelecekmiş' dedikleri bu. Askerin uçağı, helikopteri, aracı-gereci var. İstediği yere zaten gider. Van'a gelir oradan da gider. Bu havalimanı asıl Hakkarili kardeşlerime lazım. Hakkarili kardeşim uçağa binmek için niye 4 saat yol tepip de Van’a gidip, oradan uçağa binsin. İşte burada Yüksekova'nın hemen yanında, Hakkari'nin diğer ilçelerinin bir adım ötesinde havalimanı yaptık. Yüksekova merkeze 5 kilometre, Hakkari merkeze 65 kilometre. Hakkarili kardeşlerim bu havalimanından ülkemizin tüm şehirlerine rahatça gidebilecekler, aynı şekilde dünyanın her yerine gidebilecekler. Hakkari’ye gelirken, binecek uçağa birkaç saat içinde evinde olacak. İstanbul'dan 1 saat 50 dakikada buraya indir. Eğer Yüksekovalı ise 5 dakikada Yüksekova'da. Peki bunu benim Hakkarili kardeşimden niye esirgediler? Bu zulüm değil mi? Niye bunu yaptırmamak için ellerinden geleni yaptılar? Bunlar benim Kürt kardeşimi sevmiyor, yalan söylüyorlar. Kürtler adına bunlar yok. Biz, Kürt kardeşimizi Kürt olduğu için sevmiyoruz. Beni yaradan Allah onları da yarattığı için seviyoruz. Onun için bizde ayrım yok. Bizde üstünlük Türklük, Kürtlükle midir? Bizde üstünlük kim Allah'a daha yakınsa ondadır, ölçü bu. Bu ölçüye göre hareket ediyoruz. Çünkü biz Müslümanız. Ama birileri Zerdüşt’tür, o ayrı mesele. Zerdüştlerle de benim işim yok. Kimlerin Zerdüşt olduğunu biliyorsunuz" diye konuştu.


“Bitireceğiz dedik ve bitirdik”


Yılda 2 milyon yolcu kapasitesine sahip havalimanının, 102 trilyon lira maliyetle yapıldığını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu havalimanının İran’ın Urmiye şehrinde yaşayanlar için de kolaylık sağlayacağını söyledi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan,  “Yaptığımız hizmetlerden sadece kendi vatandaşlarımız değil, çevremizdeki diğer komşu, dost onlar da yarayacak, fayda sağlayacak. Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı Kuzey Iraklı, Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay havalimanlarımız Suriyeli, Iğdır Havalimanımız Nahçıvanlı kardeşlerimize hizmet veriyor. Bizim gönül dünyamızın sınırları o kardeşlerimizi de içine alıyor. Havalimanımızın Hakkarili ve burayı kullanacak diğer kardeşlerimize hayırlı olmasını diliyorum. Buranın yapımı gerçekten çileli oldu, zor oldu. ‘Er veya geç bitireceğiz dedik’ ve bitti" dedi.


Konuşmasında, Başbakanlığı döneminde Hakkari'ye 4,5 katrilyon lira yatırım yaptıklarına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hakkari'de üniversiteyi kurduklarını söyledi. "Bundan 10 yıl önce birisi, 'Hakkari'ye üniversite olacak' deseydi inanır mıydınız" diye soran Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün fakülteleri, yüksekokulları, meslek yüksekokulları, araştırma merkezleri ve enstitüleriyle üniversitenin faaliyetini sürdürdüğünü kaydetti.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 yeni sağlık ocağı ve aile sağlığı merkezini faaliyete geçirdiklerini, Şemdinli'ye 50 yataklı bir hastane ile ağız ve diş sağlığı merkezi yaptıklarını belirtti.


“Van-Hakkari yolu 500 trilyonluk liralik dev bir proje”


Göreve geldiklerinde Hakkari'de bir kilometre olan bölünmüş yolu 73 kilometreye çıkardıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu yollar örgüte rağmen onların iş makinalarını yakmalarına rağmen, işçileri kaçırmalarına rağmen yapıldı. Van-Hakkari yolu 500 trilyonluk liralık dev bir proje. İnşaat sürüyor. Ayrıca Başkale-Yüksekova, Yüksekova-Dağlıca, Çukurca-Üzümlü, Şemdinli-Umurlu yollarındaki çalışmalar da sürüyor" dedi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hakkârili çiftçilere 12 yılda 173 trilyon liralık destek ödemesi yapıldığını söyledi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında Bembo Çayı üzerindeki Beyyurdu ve Aslantaş barajlarının inşaatının yüzde 90 seviyesine ulaştığına işaret ederek şunları söyledi: ”Yüksekova'daki arazileri sulayacak ve ilçenin içme suyu ihtiyacını karşılayacak Dilimli Barajı hizmete girdi. Bunları gerek dönemimdeki hükümet gerekse şimdi de Başbakanımızın yönetimdeki hükümet sürdürüyor. Hakkari son 12 yılda tüm zorluklara, sıkıntılara rağmen kazandırdığımız hizmetleri daha önce hiçbir dönemde görmedi. Biz istismar siyaseti yapmıyoruz, biz hizmet siyaseti yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Hakkari'yi, Hakkarilileri istismar edenlerin bugüne kadar bu şehir için bu halk için herhangi bir hizmetini görmedik, görmüyoruz, göremeyeceksiniz de. Çünkü onlar sadece tehdit etmeyi bilir, engellemeyi bilir. Biz hizmet için yola çıktık, Allah ömür verdikçe bu hizmete de devam edeceğiz."


TOKİ Haber


Geri Dön