20 / 04 / 2024

Haleplibahçe Müze Kompleksi 2 ay sonra açılacak!

Haleplibahçe Müze Kompleksi 2 ay sonra açılacak!

Hizmete açıldığında Türkiye'nin en büyük müzesi unvanına sahip olacak "Haleplibahçe Müze Kompleksi"nde, teşhir edilecek yaklaşık 10 bin eserin bulunduğu döneme ilişkin görsel canlandırmalar yer alacak



 Şanlıurfa'da 2 ay sonra hizmete açılması planlanan "Haleplibahçe Müze Kompleksi", ziyaretçilerini  "zamanda yolculuğa" çıkarmaya hazırlanıyor. 


Kentte 200 dönüm alan üzerine kurulan ve 2 yılda tamamlanan komplekste, arkeopark ve mozaik müzeleri yer alıyor. Türkiye'nin kapalı alana en fazla eser sığdırılan müzesi olma özelliğini taşıyan kompleks, ziyarete açıldığında tarih tutkunlarına da farklı bir heyecan yaşatacak. 


Yüzlerce insan ve hayvan figürlerinin işlendiği oyma taşlar, mezarlıklar ve kitabelerin bulunduğu müzenin 2 ay içerisinde hizmete açılması bekleniyor.


Müzenin girişinde, Neolitik dönemdeki insanların avcı ve  ve toplayıcı yaşam şartlarını sembolize eden buluntu ve maketler yer alıyor.


Teşhir edilecek yaklaşık 10 bin eser, kronolojik bir düzende ait oldukları döneme ilişkin görsel canlandırmalarla ziyaretçilerde adeta o dönemde yaşama hissi uyandıracak.


Tarihsel dönemlerin görsel olarak canlandırılacağı kısım, müzenin en dikkat çekici bölümü olacağa benziyor. Örneğin, Kabataş devri eserleri teşhir edilirken hemen yanında bir yeraltı sığınağında, o dönemde yaşayan insanların barınma, av ve günlük yaşamları görsellerle tasvir edilecek. "Tarihin sıfır noktası" olarak kabul edilen Göbeklitepe maketi ve buradaki kazılarda bulunan çok sayıdaki eserlerin de ziyaretçilerden ilgi görmesi bekleniyor. 


- Kıymetli mozaikler


Müzede, Amazon kraliçelerinin av ve savaş sahnelerinin de anlatıldığı yaklaşık bin 500 metrekare civarında mozaik bulunuyor. Uzmanlar, savaşçı Amazon kraliçeleri mozaiklerinin; tekniği, sanatı ve Fırat Nehri'nin orijinal taşlarından yapılması gibi özelliklerinden dolayı çok kıymetli olduğunu belirtiyor. 


Haleplibahçe Müze Kopleksi'nde; yurt dışına kaçırıldıktan sonra ABD'deki Dallas Müzesi'nden getirilen ve "ozanların babası" olarak bilinen Orpheus'un, müziğiyle vahşi  hayvanları uysallaştırdığını betimleyen mozaiği de sergilenecek.


Kompleksin, Türkiye ve bölge turizmine lokomotif olması bekleniyor.


Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, turizm konusunda son yıllardaki en büyük yatırımlardan birinin kentte yapıldığını söyledi.


Çözüm sürecinin de katkısıyla şehirdeki yerli ve yabancı turist sayısında bu yıl ciddi bir patlama beklediklerini aktaran Küçük, Şanlıurfa'nın turizm sezonuna büyük bir hamleyle girmeye hazırlandığını belirtti.


Küçük, kompleksteki canlandırmaların ziyaretçileri büyüleyeceğini ifade etti.


Müzenin sadece klasik anlamda eserlerin teşhir edildiği bir yer olmadığını vurgulayan Küçük, şöyle konuştu:


"Ziyaretçiler, canlandırmalar sayesinde teşhir edilen eserlere ait dönemin bütün unsurları görebilecek. Özellikle müzenin son bölümünde Hz. İbrahim'in ateşe atılma hikayesi 3 boyutlu bir performansla teşhir ediliyor. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz kompleksi gezen herkes adete mekandaki çağa dönecek. Dolayısıyla ziyaretçilerin en az yarım gününü müzeye ayıracağını değerlendiriyorum."


Küçük, kompleksin yaklaşık 2 ay sonra görkemli bir törenle açılacağını sözlerine ekledi.


AA


Geri Dön