29 / 03 / 2024

Haleplibahçe Müze Kompleksi'nde sona gelindi!

Haleplibahçe Müze Kompleksi'nde sona gelindi!

Şanlıurfa Büyiikşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, Türkiye'nin en büyük müze kompleksi olan Haleplibahçe Müze Kompleksi'ni gezerek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Projeye 80 milyon TL yatırım yapıldı.



Güvenç ve beraberinde Şanlıurfa Müze Müdürü Müslüm Ercan müzeyi gezerek sergilenecek olan eserleri ve devam eden çalışmaları yerinde inceledi. 

İncelemenin ardından açıklama yapan Güvenç, müzede son aşamaya geldiklerini söyledi. Güvenç, Söz konusu müzenin Avrupa ve Dünya çapında bir müze olduğunu belirterek Şanlıurfa ve bölge turizmine ciddi katkılar sunacağını ifade etti. 


Haleplibahçe kompleksine 80 Milyon TL yatırım yapıldığını aktaran Güvenç, şunları kaydetti: " Tarihin başladığı Göbeklitepe'nin görüntüleri ve aslına uygun imitasyonlanyla başlayan ve günümüze kadar insanoğlunun yaşadığı evreleri anlatan çok önemli bir müzeyi bitiriyoruz. 80 Milyon liralık bir yatırımla yapılan bu yer bir kompleks haline gelmiştir" dedi. 


- Kızılkoyun Projesi kuruldan geçti

Kızılkoyun Projesi'nin koruma amaçlı imar planının kurulundan çıktığını söyleyen Güvenç, " Haleplibahçe müze bölgemizde halkımıza müjde olarak şunu söylüyorum koruma amaçlı imar planımız kuruldan çıktı şuan müsteşarın imzasında oda çıktıktan sonra Kızılkoyun projesini uygulamaya geçeceğiz ve orada bir butik otel işletmesini de yap işlet devret modeli ile yaptıracağız. Haleplibahçe yeni konseptiyle Şanlıurfa'nın yeni cazibe alanı haline gelecek. Otoparkı, müzesi ve cazibe alanlarıyla Türkiye'de gezilmesi gereken bir kültür yeri olacaktır" şeklinde konuştu. 

Şanlıurfa Müze Müdürü Müslüm Ercan ise çalışmalarda sona doğru gelindiğini ve müzeyi yakın zamanda açmayı planladıklarını söyledi. 

Ziyaretçilerin müzede adeta tarihe yolculuk yapacağını kaydeden Ercan, "Müze kompleksimizde Taş Devrinden başlayarak İslam dönemine kadar düzenli bir gezi güzergahı yaptık. Eski müzemizde bin 500 eser sergileyebiliyorken yeni müzemizde 10 bin eser sergileyeceğiz. Bu Türkiye standartlarının çok üstündedir. Müzemiz kapalı, açık alanları ve mozaiklerle birlikte 200 dönüm üzerine kurulmuştur. Birçok eselerinin burada sergilenmesi Şanlıurfa'nın turizmine katkı sağlayacaktır. 

Haleplibahçe Müze Kompleksi Şanlıurfa'da, 200 dönüm alan üzerine kurulan ve içerisinde arkeoloji, arkeopark ve mozaik müzelerinin yer aldığı "Haleplibahçe Müze Kompleksi" tamamlandığında Türkiye'nin en büyüğü olacak.  Birkaç yıl önce Haleplibahçe semtinde yapılması planlanan "Temalı Park" projesi temel kazılan sırasında bulunan ve MS 5. ve 6. yüzyıllarda yapıldığı tahmin edilen Roma dönemine ait yönetici sarayının tabanına işlenen "Savaşçı Amazon Kraliçeleri" mozaikleri kentte büyük bir heyecan yarattı.


Gap Gündem


Geri Dön