24 / 04 / 2024

Haliç Metro Geçiş Köprüsü, Şubat ayında hizmete girecek!

Haliç Metro Geçiş Köprüsü, Şubat ayında hizmete girecek!

İSTANBUL Metrosu'nun en önemli aşamalarından biri olan ve deneme sürüşleri başarılı bir şekilde devam eden Haliç Metro Geçiş Köprüsü'nün, son rötuşların ardından şubat ayında hizmete girmesi planlanıyor...





KESİNTİSİZ YOLCULUK 


Haliç Metro Geçiş Köprüsü sayesinde Hacıosman'dan metroya binen yolcular, kesintisiz Yenikapı aktarma istasyonuna ulaşacak. Burada  Marmaray  bağlantısıyla Kadıköy-Kartal'a, metro bağlantısıyla da Bakırköy-Atatürk Havalimanı veya BağcılarOlimpiyatköyü-Başakşehir'e kısa sürede ulaşabilecek. 


İSTANBUL Metrosu'nun en önemli aşamalarından biri olan ve deneme sürüşleri başarılı bir şekilde devam eden Haliç Metro Geçiş Köprüsü'nün, son rötuşların ardından şubat ayında hizmete girmesi planlanıyor. Mevcut Unkapanı Köprüsü'nün ortalama 200 metre güneyinde yer alan, 2 Ocak 2009'da yapımına başlanan köprü, dünyada ileri teknolojik köprülerde uygulanan "eğik askılı cable-stayed" sistemiyle inşa edildi. 


Ortası raylı sistem, iki kenarı yayalara açık olarak yapılan, 460 metresi deniz üzerinde olmak üzere 936 metre uzunluğundaki köprünün sudaki kısmında 4 ayak bulunuyor. Köprü, deniz ortasında 47 metre yüksekliğindeki iki ayağa oturuyor. 

Denizden yüksekliği 13 metre olan 12.6 metre genişliğindeki köprünün Unkapanı tarafında açılır kapanır bir bölüm de yer alıyor. 


180 MİLYON LİRAYA MAL OLDU 


Köprü üzerindeki Haliç istasyonu, 8 vagonlu işleyişe uygun olarak 180 metre uzunluğunda yapıldı. Çalışmalar sırasında karada 16 (Beyoğlu yakasında 9, Unkapanı yakasında 7) Haliç'te ise 4 olmak üzere toplam 20 araştırma sondajı yapıldı. İnşaat sırasında Portekiz'de imal ettirilerek üç seferde Haliç'e getirilen 51 parça kazık da çakıldı. Haliç'in depremselliği, faylanma durumu, zemin koşulları, Haliç tabanı çamur tabakası dikkate alınarak yapılan analizler sonucunda dizayn edilen bu kazıkların her biri 4700 ton nihai yük değerine göre projelendirildi. Köprü, 180 milyon liraya mal oldu. Seyir terasının da olduğu köprüden yaya geçişleri ücretsiz olacak. İstanbul'un trafik sorununun çözümüne önemli katkı sağlaması beklenen köprüden günde 1 milyon kişinin geçmesi bekleniyor. 


Habertürk Gazetesi 


Geri Dön