24 / 04 / 2024

Haliç metro köprüsünün inşaatı Şubat 2010'da başlayacak

Haliç metro köprüsünün inşaatı Şubat 2010'da başlayacak

Haliç üzerine kurulacak metro köprüsünün yapımına bir adım daha yaklaşıldı



İstanbul Metrosunun en önemli geçiş güzergahlarından Haliç Metro Köprüsü'nün inşaatının, köprüde kullanılacak temel kazıkların sevkıyatının Şubat 2010'da tamamlanmasından sonra başlayacağı bildirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Haliç Metro Köprüsü'nün inşaatında kullanılacak temel kazıklardan 11'inin Haliç'e geldiği hatırlatıldı.

Açıklamada, "Şubat ayında tamamlanacak sevkıyattan sonra köprü inşaatı başlayacak. Metro, inşa edilen köprüyle Unkapanı'na ulaşacak. Oradan kazısı bitmiş olan tünelle devam edecek metro hattı, Şehzadebaşı, Aksaray istikametinden Yenikapı'ya ulaşarak burada  Marmaray  ile entegre olacak, Kartal-Kadıköy hattına bağlanacak. Metro hattı daha sonra Havalimanı-Olimpiyatköy-Başakşehir hattına, Beyoğlu bölgesinde ise Şişhane-Taksim-Hacıosman hattına bağlanacak" denildi. Kazıkların ilk çakma işlemine yönelik olarak mobilizasyon çalışmaları ile ana çakma çekicinin dubaya montajı ve kazıkların hazırlanması işlemlerinin devam ettiği açıklamada, köprüde kullanılacak kazıklardan 11'nin ikinci gemiyle geldiği belirtildi.

Köprüye ilişkin 24 parça kazığın Haliç'e ulaştığı, son sevkıyatla ise 30 parçadan oluşacak kazıkların geleceği kaydedilen açıklamada, son grup kazıkların, ana taşıyıcı ayaklara ait olduğu vurgulandı. Birinci sevkıyatta gelen 13 parça kazığın toplam ağırlığının 1200 ton, bu sevkıyattaki 11 parçanın toplam ağırlığının ise 2 bin 28 ton olduğu bildirildi.

Haliç'in depremselliği, faylanma durumu, zemin koşulları, Haliç tabanı çamur tabakası dikkate alınarak yapılan analizler sonucunda dizayn edilen kazıkların her birinin 4 bin 700 ton servis yüküne ve 9 bin 400 ton nihai yük değerine göre projelendirildiği ifade edildi. Metro Haliç Geçiş Köprüsü'nün her bir ayağının altında bir kazık grubu olmak üzere bu gruplarda Unkapanı'ndan Beyoğlu'na doğru 32 taşıyıcı kazık yer alacağı bildirildi.

AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Köprünün inşaatında kullanılacak 1.8 ile 2.5 metre çapındaki 65 - 85 metre uzunluğundaki 11 kazık daha Haliç'e getirildi. Köprünün inşaatı Şubat 2010'da başlayacak. 
İstanbul Metrosu'nun en kilit noktasında bulunan ve yapımı yıllardır yılan hikayesine dönen Haliç Metro Geçiş Köprüsü'nün yapımı için son adımlar atılıyor. Küçükpazar - Azapkapı arasında inşaatına başlanacak metro köprüsünün ayaklarını oluşturacak 50 boru kazıktan 11'ini taşıyan `Normed Norjan' adlı gemi, önceki gece İstanbul'a ulaştı. Portekiz'in Aveiro Limanı'ndan yola çıktıktan yaklaşık bir hafta sonra İstanbul'a ulaşan 120 metre uzunluğundaki geminin, Haliç'e girişi için Galata Köprüsü yaya ve araç trafiğine kapatıldı. Haliç'e demir atarak şantiye alanına yanaşan gemi, yükünü gümrük işlemlerinin tamamlanmasının ardından boşaltmaya başlayacak. İnşaatta kullanılacak 13 temel kazığı, önceki hafta `Normed Antwerpen' gemisiyle Haliç'e ulaştırılmıştı. Diğer kazıkların ise ocak ayı sonunda getirilmesi ve metro köprüsünün inşaatına şubat ayında başlanması bekleniyor. Çelik borular 800 ton kaldırma kapasiteli vinç ile denize indirilerek özel çekiç ile çakılacak. Metrosu, inşa edilen köprüyle Unkapanı'na ulaşacak ve oradan kazısı tamamlanmış tünelle Şehzadebaşı, Aksaray istikametinden Yenikapı'ya ulaşarak burada Marmaray ile entegre olacak ve böylece Kartal - Kadıköy hattına da bağlanacak. Beyoğlu bölgesinde ise Şişhane - Taksim - Hacıosman hattına bağlanacak olan metro hattı, daha sonra da Havalimanı - Olimpiyatköy - Başakşehir hattı ile entegre olacak.
Radikal

Haliç'in yeni kazıkları 
 
Kazıkları getiren 120 metrelik geminin geçişi sırasında Galata Köprüsü trafiğe kapatıldı
 
İSTANBUL'da Maslak ve Yenikapı arasında yapımı devam eden metro hattının Haliç geçişini sağlayacak köprünün ikinci temel kazıkları gemi ile Haliç'e getirildi. Küçükpazar-Azapkapı arasında inşaa edilecek Haliç Metro Köprüsü'nün ayaklarını oluşturacak 1.8 ve 2.5 metre çapındaki 50 boru kazıktan 11'ini taşıyan 120 metre uzunluğundaki "Normed Norjan" adlı gemi, Portekiz'in Aveiro Limanı'ndan yola çıktıktan 1 hafta sonra gece saat 01.30 sıralarında İstanbul'a ulaştı. Geminin geçişi sırasında Galata Köprüsü, yaya ve araç trafiğine kapatıldı. Kılavuz kaptan desteğinde Galata Köprüsü'nden geçen gemide 59,5 metre ile 86,5 metre arasında değişen toplam 11 parça kazık bulunuyor. İlk grupta getirilen kazıklarla birlikte Haliç'teki kazık sayısı 24 olurken, Şubat'ta planlanan son sevkıyat ile bu rakam 54 olacak. Haliç'e demir atarak şantiye alanına yanaşan gemi, yükünü gümrük işlemlerinin tamamlanmasının ardından boşaltmaya başlayacak.
Arif Taşkın/Vatan


Geri Dön