23 / 04 / 2024

Haliç Tersanesi Kapıüstü Mescidi yeniden ihya ediliyor!

Haliç Tersanesi Kapıüstü Mescidi yeniden ihya ediliyor!

Haliç Tersanesi Kapıüstü Mescidi'ni yeniden ihya ediyor. Mescid, ihaleyi alan İstanbul İl Özel İdaresi kurulusu olan Özidaş A.Ş. tarafından restore ediliyor



Vakit Gazetesi'nin haberleri tarihi yanlıştan dönülmesine vesile oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet döneminde minaresi ortadan kaldırılan ve ibadete kapatılan Haliç Tersanesi Kapıüstü Mescidi'ni yeniden ihya ediyor. Mescid, ihaleyi alan İstanbul İl Özel İdaresi kurulusu olan Özidaş A.Ş. tarafından restore ediliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi; Vakit Gazetesi'nin "Kapıüstü Mescidi'nin yanında konser" başlıklı haberinin ardından harekete geçti ve Haliç Tersanesi içinde bulunan Kapıüstü Mescidi'ni inşaa ediyor. Mescid; ihaleyi alan istanbul il Özel idaresi kuruluşu olan Özidaş A.Ş. tarafından restore ediliyor.

MESCİD ASLINA DÖNDÜRÜLÜYOR

1730 tarihinde inşaa edilen Kapıüstü Mescidi'nin minaresi, Cumhuriyet döneminde yıkılmıştı. Mescid kapatıldıktan sonra Cumhuriyet devrinde gemi inşaa meslek lisesi olarak kullanılmış, 1980 yılına kadar tersanelere teknik eleman ve işçi yetiştirilmişti. Okul; 12 Eylül askerî darbesinin ardından kapatıldı. Kapıüstü Mescidi'nin mülkiyeti 2005 senesinde özelleştirme kararıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne geçti.

KAPIÜSTÜ MESCİDİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MÜLKİYETİNDE

1730 tarihinde inşaa edilen Kapıüstü Mescidi, Beyoğlu ilçesi Bedrettin Mahallesi 916 ada, 1 parselde yer alıyor ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin mülkiyetindeki Haliç Tersanesi'nin güneydoğusunda konumlandırılmış. Kapıüstü Mescidi'nin banisi Tersane Emini Mehmet Emin. Ağa'nın zevcesi Rabia Hatun'dur. Rabia Hatun, Dolmabahçe Camii yanında bulunan Mehmet Emin Ağa Sebili Haziresi'nde medfun... Mescid, yaklaşık 796 m2'lik yapı alanı ile 3894 m2'lik peyzaj düzenlemesi yapılacak alandan oluşmakta.

MESCİDİN MAKETİ DE HAZIRLANMIŞ

Haliç Tersanesi Kapıüstü Mescidi'nin restorasyonu Konak Mimarlık tarafından gerçekleştiriliyor. Konak Mimarlık'ın internet sitesinde yapılan açıklamada; İstanbul Büyükşehir Belediyesi Tarihi Çevreyi Koruma Müdürlüğü'ne yaptıkları Haliç Tersanesi Kapıüstü Mescidi'nin Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon Projesi'nin, 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü'nden onaylandığı, kuruldan onaylanan projelerin ardından uygulama projeleri, keşif özetleri ve animasyonların hazırlanarak istanbul Büyükşehir Belediyesi'ne teslim edildiğine dikkat çekiliyor.

Bir vatandaş, Haliç Tersanesi'nin planına itiraz etmiş ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne verdiği dilekçede, tersane alanı içerisinde Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) devrinde fetih için gelip, deniz savaşında şehid olan sahabe mezarlarının bulunduğunu dile getirmişti.

Kenan Kıran / Vakit


Geri Dön