25 / 04 / 2024

Halkapınar-Otogar Raylı Sistem Hattı projesi için soru önergesi verildi!

Halkapınar-Otogar Raylı Sistem Hattı projesi için soru önergesi verildi!

Halkapınar-Otogar Raylı Sistem Hattı projesinin akıbeti meclis gündemine taşındı. CHP'li Sındır, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP  İzmir  Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Halkapınar-Otogar Raylı Sistem Hattı projesinin akıbetine ilişkin soru önergesi verdi. Sındır, sorusunun Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Sındır, ''Aşağıda yazılı olarak yer alan “Halkapınar-Otogar Raylı Sistem Hattı (Metro Hattı) Projesi” ile ilgili sorularımın Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Adil Karaismailoğlu tarafından, Anayasa'nın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 99. maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını saygıyla dilerim'' diye konuştu. 

Sındır, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Cumhurbaşkanlığı 2021 Yılı Yatırım Programında, 2014-2024 yılları arasında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılması planlanan 2014E06-106968 Proje No'lu “Halkapınar Otogar Raylı Sistem Hattı (Metro Hattı) Projesi” bulunmaktadır. Proje kapsamında 40 adet Metro Aracı, Müşavirlik, Raylı Sistem İnşaat+Elektromekanik (4.5 kilometre) yapılması planlanmıştır. Proje toplam tutarı 3.349.379.000 TL iken bugüne dek harcanan bir para ne yazık ki gözükmemektedir. Proje kapsamında; Raylı Sistem İnşaat+Elektromekanik 2.834.999.000 TL, Müşavirlik 43.376.000 TL ve 40 adet Metro Aracı 471.004.000 TL olarak öngörülmüştür. Ancak 2021 yılı Kamu yatırımları incelendiğinde bu projeye ayrılan ödenek sadece 3.000 TL'dir. Projede 2014 yılından bugüne kadar hiçbir harcamanın yapılmadığı gibi 2021 yatırım programına göre ayrılan ödeneğin 3.000 TL olmasından projenin yatırım öncelikleri arasında yer almadığı anlaşılmaktadır. Diğer yandan İzmir halkı söz konusu projenin bir an evvel bitirilmesini beklemektedir. Cumhurbaşkanlığı 2021 Yılı Yatırım Programına göre, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nca 2014-2024 yılları arasında tamamlanması planlanan “Halkapınar-Otogar Raylı Sistem Hattı (Metro Hattı) Projesi” yatırımlarının yapım süreci ile ilgili aşağıda yer alan sorularımın yanıtlanmasını saygıyla dilerim.''

Halkapınar-Otogar Raylı Sistem Hattı projesi için soru önergesi verildi!

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır'ın soruları:
1. Halkapınar-Otogar Raylı Sistem Hattı (Metro Hatti) Projesi ilk olarak raylı sistem hattı olarak planlandığı daha sonradan metro hattı olarak revize edildiği bilinmektedir. Metro hattı olarak revize edilmeden önce “raylı sistem” hattı projesine harcanan para toplam tutarı ne kadardır?

2. Halkapınar-Otogar Raylı Sistem Hattı (Metro Hatti) Projesi 2014-2024 yıllarını kapsamaktadır. Bu projenin başlangıcından bugüne kadar hangi işler için ve hangi usulle ihaleler yapılmıştır? Yapılmış olan ihalelerin konusu nedir, ne zaman ve hangi usulle yapılmışlardır, bedelleri ne kadardır ve kaç kişi/kurum ihalelere teklif vermiş ve 
ihaleleri kazanan yüklenici firma(lar) kimdir ve hangi bedelle ihaleyi almışlardır?

3. Projede Halkapınar, Vakıf, Çamdibi, Altındağ, Otogar istasyonları öngörüldüğü belirtilmiştir. Söz konusu durak/istasyonların lokasyonları kesinleştirilmiş midir? Bu durak/istasyonların yolcu potansiyelleri nedir?

4. Proje kapsamında herhangi bir kamulaştırma yapılmış mıdır veya yapılacak mıdır? Kamulaştırmalara yönelik herhangi bir itiraz bulunmakta mıdır?

5. Raylı Sistem İnşaat+Elektromekanik (4.5 kilometre) iş kalemi için kilometre başına düşen maliyet nedir?

6. 40 adet metro aracı için alınmış bir teklif yapılmış bir çalışma var mıdır? Varsa 40 adet metro aracının maliyeti ne olacaktır?

7. Önergenin verildiği tarih itibariyle Halkapınar-Otogar arasında ulaşım (yaya, araç vb.)  yoğunluğu nedir? Halkapınar-Otogar Raylı Sistem Hattı (Metro Hatti) Projesi tamamlandığında ulaşım yoğunluğuna katkısı ne olacaktır?

8. Halkapınar-Otogar Raylı Sistem Hattı (Metro Hattı) Projesinin yapılmamasının önünde siyasi/bürokratik ya da ekonomik kaynaklı sorunlar var mıdır? Varsa bunlar nelerdir nedir? 

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön