19 / 04 / 2024

Hamdi Akın: Akfen Holding büyümesine devam edecek!

 Hamdi Akın: Akfen Holding büyümesine devam edecek!

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Akfen Holding'in, temettü dağıtan bir holding olarak büyümesine devam edeceğini kaydetti.



Hamdi Akın, yaptığı yazılı açıklamasında, Akfen Holding'in, 1976 yılından bu yana gelinen noktada olgunlaşma sürecini büyük ölçüde tamamladığını belirtti. Akın, şöyle devam etti:


"Sürekli büyüme stratejisiyle bugüne kadar geliştirdiği varlıklardan yarattığı tüm değeri yine yaratılan başka varlıkların öz kaynak ihtiyacının fonlamasına aktaran, yatırılan sermayeye ilave olarak varlıklarını uzun vadeli çok çeşitli ve günün finansman koşullarına uygun olarak finanse eden yatırım yapma anlayışımız Akfen’i bugün Türkiye'nin en büyük altyapı yatırım platformlarından biri yapmış durumdadır."


Özellikle 1997 yılında İstanbul Atatürk Havalimanı’nın ilk Yap-İşlet-Devret projesiyle başlayan uzun vadeli işlere yönelme tercihlerinin, havalimanı işletmeciliği, limancılık, enerji, deniz yolu taşımacılığı, su atıksu gibi sektörlerde ciddi altyapı yatırımları yapma yükünü de beraberinde getirdiğini vurgulayan Akın, Akfen Holding'in, 2010 yılında halka açılmasının sonrasında altyapı yatırımlarına odaklanmayı artırarak devam ettiğini aktardı.


Şirketin, bugün gelinen noktada uluslararası itibarlı şirketlerle yaptığı ortaklıklarla altyapı alanında ülkeye çeşitli şirketler yaratarak katkı vermeye devam ettiğini belirten Akın, şunları kaydetti:


"Bu projeler için kullanılan kredilerin getirdiği şartlar ve ödeme yükümlükleri, yaratılan nakdin tekrar büyümeye yönlendirilmesi gibi çeşitli sebeplerle her ne kadar varlıkların değeri düzenli şekilde artmış olsa da varlıklardan Akfen Holding'e önemli bir nakit akışı ve yine Akfen Holding'den yatırımcılarına hatırı sayılır bir temettü akışı olmamıştı. Ancak son birkaç senede çatımız altındaki varlıkların bir kısmının kredilerinin önemli ölçüde ödemesi, bazı varlıklarımızda ise refinansmanlarla nakit akışlarının düzenlenip Holding’e kar payı dağıtmaya başladığını memnuniyetle belirtmek isterim. Bu kapsamda Akfen Holding de yatırımcılarına temettü ödemesi yapmaya başlamış bulunuyor. Akfen Holding, önümüzdeki yıllarda çok daha önemli temettüler beklemekte ve bunu da yatırımcılarına benzer şekilde temettü ödemesi şeklinde yansıtmayı öngörmektedir. Bunu sağlamak doğrultusunda her türlü stratejik kararı cesurca almaktan çekinmeyeceğimiz de aşikardır. Akfen Holding, temettü dağıtan bir holding olarak büyümesine devam edecektir"


Akın, Akfen olarak bir yandan olgunlaşmış varlıklarından yatırımcılarına nakit akışı yaratırken öte yandan tamamıyla altyapıya odaklanmaya devam edeceklerini vurguladı. Hala büyüme planı olan altyapı varlıklarından ortaklıklar yoluyla sermaye ihtiyaçlarını karşılacaklarını kaydeden Akın, Akfen Holding’in artık ağırlıklı olarak sermaye aktaran bir yapıdan daha çok kar payı toplayan ve bu karı dağıtan bir altyapı platformu haline geleceğini belirtti.


Bu kapsamda Akfen Holding’in yeni bir döneme girdiğini ve olumlu yöndeki bu değişimle birlikte holdingin bir taraftan altyapıda organik ve inorganik büyümesine devam ederken bir yandan da olgunlaşmış varlıklarından gelen nakit akışıyla yatırımcılarını ikinci  defa mutlu edeceğini aktaran Akın, "Bu kapsamda önümüzdeki dönemde sermaye ihtiyacı gerektirecek yatırımlarımızı çeşitli ortaklıklar yoluyla tamamlamayı hedefliyoruz. Akfen, bugüne kadar üstlendiği altyapı yatırım platformu rolünü tüm hakkıyla daha da ileriye taşımak için bundan sonra da gerekli tüm çabayı gösterecektir" ifadelerini kullandı.


AA


Geri Dön