28 / 03 / 2024

Hangi bankalar konut kredi faizlerini indirdi?

Hangi bankalar konut kredi faizlerini indirdi?

Konut kredi faizlerinin yüzde 0,98'e inmesi konut sektöründe büyük heyecana neden oldu. Faizlerin indiğini duyan ve ev hayali kuran vatandaş satış ofislerini aramaya başladı. Peki hangi bankalar konut kredi faizlerini indirdi?



Konut sektörü yüksek faizler nedeniyle zor günler geçiriyordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bankalara sürekli faiz indirimi çağrısında bulunuyordu ancak bankalar faizleri indirmiyordu. Fakat bu hafta başında Başbakan Binali Yıldırım tarafından müjdelenen indirim kampanyası Ziraat Bankası öncülüğünde başladı. 

Konut kredi faizleri son 9 yılın zirvesini görmüştü. Senetli satışları artıran, ipotekli satışları düşüren ve konut sektörünü duraklamaya sokan bu durum, faiz indirim kampanyası ile ortadan kalkıyor. Faizlerin düşmesi sonrasında satış ofislerindeki telefonlar susmuyor. Vatandaşı heyecanlandıran bu kampanya sektör tarafından da çok olumlu karşılandı. İnşaat patronları satışları zirveyi göreceğini söylüyor. 

Hangi bankalar faizleri indirdi

Ziraat Bankası, Halkbank, Şekerbank, Vakıfbank konut kredi faizlerinde indirim gitti. Faiz indiren bankalar arasında dün Vakıf Katılım ve Ziraat Katılım da katıldı. Özel bankalardan henüz bir adım atıldı ancak önümüzdeki günlerde onların da kampanyaya dahil olması bekleniyor. 

Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank 10 yıl vadeli 500 bin TL'ye kadar olan konut kredilerinde faiz oranını aylık yüzde 0.98 seviyesine çekti.

Şekerbank ise 60 aya varan vadelerde uygulanacak indirimle banka ilk defa konut kredisi kullanacak olan bireylere 500 bin TL'ye kadar olan konut kredisi taleplerinde faiz oranlarını yüzde 0,98'e indirdi. 

2 katılım bankası dahil oldu

Bankaların indirim kampanyasına Vakıf Katılım ile Ziraat Katılım da dahil oldu. Vakıf Katılım, 500 bin liraya ve 120 aya kadar olan konut finansmanı için aylık kar oranını yüzde 0,98'e indirirken, Ziraat Katılım, 10 yıla kadar olan vadelerde konut finansman oranını aylık yüzde 0,98'e çekti. 

500 bin liralık kredide 111 bin lira cepte kalacak

Vatandaş 500 bin liralık konut kredisi çektiğinde toplamda 111 bin lirası cebinde kalacak. Konut kredisi kullanan vatandaş atlık 8 bin 30 lira yerine 7 bin 105 lira ödeyecek. Vatandaş toplamda 963 bin 600 lira öderken şimdi 852 bin 600 lira ödeyecek. 

Her aile bir ev sahibi olsun

Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, "Konut sektörünün, ekonomimize sağladığı katma değer ve diğer sektörleri etkileme potansiyelini göz önünde bulundurduk, ev sahibi olmak isteyenlerin hayallerini de dikkate alarak her zaman olduğu gibi müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılayacak özel bir çözüm sunmaya gayret ettik. Her aile bir ev sahibi olsun istiyoruz, müşterilerimize kolaylaştırıcı çözümler sunmayı aynı zamanda sosyal sorumluluk anlayışımızın bir gereği olarak görüyoruz" ifadelerini kullandı. 

Hangi bankalar konut kredi faizlerini indirdi?
Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan

Ziraat Bankası şu şekilde açıklama yapmıştı; "Uyguladığı fiyatlama politikasıyla, başta düşük ve orta gelir grubunda yer alan müşteriler olmak üzere farklı özellikteki müşterilerin konut alımı için ihtiyaç duyduğu finansmana erişim sağlanması, bankanın iş modelinde öncelikli olarak yer almaktadır. Bu anlayışla, Ziraat Bankası konut piyasasında özellikle son 3 yılda gösterdiği güçlü büyüme performansı sayesinde pazar payını sürekli büyüterek 2018 yılı ilk çeyreği sonu itibarıyla yaklaşık yüzde 25 seviyesine ulaştırmıştır. Yaklaşık 200 milyar TL büyüklüğe sahip konut kredisi piyasasında; 2016 ve 2017 yıllarında sağlanan büyümenin yaklaşık yüzde 50'si Ziraat Bankası aracılığı ile gerçekleştirilmiş olup, 2018 yılının ilk çeyreğinde de aynı trendin devam ettiği görülmektedir"

Konut sektöründe yaşanacak canlılığın tüm faaliyet alanlarını pozitif yönde etkileyecek potansiyele sahip olduğunu ifade eden Şekerbank Genel Müdürü Servet Taze, "Bu kapsamda biz tüm faaliyetlerimizin temelinde yatan sorumlu bankacılık geleneğimizle hem konut sektörünü ivmelendirerek ekonomimize katkı sağlamak hem de ilk kez konut kredisiyle ev sahibi olmak isteyen vatandaşlarımızı desteklemek amacıyla faiz oranlarımızda indirime gittik. Özellikle Anadolu’daki tabana yaygın müşteri profilimizle ekonomik büyümeyi tabana yayarak müşterilerimizin ihtiyaçlarına yönelik çözümler üretmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Hangi bankalar konut kredi faizlerini indirdi?
Şekerbank Genel Müdürü Servet Taze

Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş, "Uygun kar oranlarıyla ev sahibi olmak isteyen bütün müşterilerimizi Vakıf Katılım'a bekliyoruz" dedi.

Hangi bankalar konut kredi faizlerini indirdi?
Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş


Esra Nur AÇKI/Emlakkulisi.com


Geri Dön