18 / 04 / 2024

Harran'da beton yapıya izin yok!

Harran'da beton yapıya izin yok!

Harran ilçesine bu yıl yaklaşık 2 milyon turistin gelmesi hedefleniyor. Konik kubbeli evleri ve farklı mimarisinin yanı sıra ilk İslam üniversitesi kalıntılarının da bulunduğu ilçeyi her yıl yurtiçi Ve yurtdışından binlerce turist ziyaret ediyor.



Dünyanın ilk yerleşim alanların biri olan tarihi Harran ilçesine bu yıl yaklaşık 2 milyon turistin gelmesi hedefleniyor. Konik kubbeli evleri ve farklı mimarisinin yanı sıra ilk İslam üniversitesi kalıntılarının da bulunduğu ilçeyi her yıl yurtiçi ve yurtdışından binlerce turist ziyaret ediyor. 


SİTE İNŞAAT YASAK 

Harran Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz, ilçeyi yılda 800 bin civarında turistin ziyaret ettiğini söyledi. Son dönemlerde turist sayısında artış yaşandığını belirten Özyavuz, hedeflerinin bu yıl 2 milyon turisti ağırlamak olduğunu ifade etti. İlçenin tarihi dokusunun korunması konusunda çeşitli çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Özyavuz, "Son dönemlerde ilçeyi beton yapılardan temizlemek için çalışmalar yapıyoruz. Sit alanında yapılmış bazı beton yapıları yıktık. Bunun yanında Harran'da mağdur kadınlara yönelik yapılacak 'Ekolojik Kadın Köyü'projesin i hayata geçirdik. Proje tamamlanırsa buraya gelecek turist sayısı daha da artacaktır" dedi. 


UNESCO ADAYIYIZ 

Özyavuz, Harran'ın birçok yönüyle dünyadaki ender bölgelerden biri olduğunu dile getirdi. İlçede restorasyon çalışmalarının da sürdüğüne işaret eden Özyavuz, şunları kaydetti: "UNESCO Dünya Mirası Listesi için aday statüsündeyiz. Gerekli kriterler sağlandığı takdirde listeye gireceğiz. Bu çok önemli. Çünkü bunu İtalya'nın Alberobello kasabasında gördük. Sadece kümbet evlere sahip olan 10 bin nüfuslu bir şehir .yılda 1 milyon turist ağırlıyor. Harran'da kümbet evlerin yanında dünyanın ilk İslam üniversitesi kalıntıları bulunuyor. Ayrıca 156 odalı kale, Şuayip Şehri, Hz. Yakup Mağarası ve Kilisesi, Soğmatar gibi birçok esere sahip ilçemize yılda 800 bin civarında turist geliyor. Harran'ın, UNESCO Dünya Mirası Listesine kabul edilmesi halinde turist sayımız daha da artacak." Turizm işletmecisi İbrahim Biter de turizm sezonun başlamasıyla yoğunluğunu artacağını belirterek, her yıl ilçeye gelen turist sayısında artış yaşandığını kaydetti. 


Günboyu


Geri Dön