26 / 04 / 2024

Hasan Basri Güzeloğlu: Kocaeli depreme karşı tedbirli!

Hasan Basri Güzeloğlu: Kocaeli depreme karşı tedbirli!

Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, depremle alakalı açıklamalar yaptı. Kocaeli'nin depremden sonra çok yol kat ettiğini ifade eden Güzeloğlu, olası bir İstanbul depremine karşı Kocaeli'nin tedbiri olduğunu söyledi.



Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, depremle alakalı açıklamalar yaptı. Kocaeli'nin depremden sonra çok yol kat ettiğini ifade eden Güzeloğlu, olası bir İstanbul depremine karşı Kocaeli'nin tedbiri olduğunu söyledi. 


Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, 17 Ağustos Depreminin 17.nci yıldönümü ile ilgili sorular üzerine yaptığı açıklamalarında; "Deprem öldürmüyor ve deprem bir yeryüzü gerçeğidir. Depremi önleme noktasında; bizim sorumlu olduğumuz depremin olmaması değil, yapıların iyileştirilmesidir. Arkamızda bulunan ve 1863 yılında yapılan Av Köşkü özellikle zemin açsından çok sağlam bir yapıya sahip ve kayalık bir alanda kurulmuştur. 


Demek ki yapılarımızda önce zemin etüdü yapılmalıdır. Zemin sorunlu ise ne yaparsanız yapın bina çok güçlü olmuyor. Zemin güçlüyse, bu seferde binanın nitelikli olması gerekmektedir."cevabını verdi. 


GÜÇLÜ BİR MİLLETİZ 


Marmara Depremi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Vali Güzeloğlu, "1999 depremi dünyanın en önemli depremlerinden biridir. 10 binlerce insanımızı bu depremde kaybettik. Bu deprem 45 saniye süren ve 7.4 şiddetinde bir depremdi. Bu belki dünyanın en yüksek şiddetli depremi değildi ama can ve mal kaybının en fazla olduğu depremlerden biriydi. Nedeni ise yaptığımız temel yanlışlardır. Bu çok büyük bir acıdır. Maddi ve manevi anlamdaki tüm sahip olduklarınız bir anda yok oluyor ve bunun çok ağır travmatik etkileri var. Bu acıları paylaşarak azaltmak noktasında çok güçlü bir milletiz."dedi.


ÇOK YOL KAT ETTİK


 Depremden 17 yıl sonra devletimiz ve hükümetimizle Başbakanlığa bağlı AFAD'ı kurduk. Haberleşme, ulaşım, lojistik bakımından çok güçlü yapılarımız oluştu. Halkımızın bilinçlenmesine çok önem veriyoruz. Depremden bu güne kadar 150 bine yakın çocuğumuz bu konuda eğitim aldı. Sanıyorum ki depreme hazır olmak tam anlamıyla mümkün olmasa da, Kocaeli bu anlamda en çok yol kat eden şehirlerden biridir. 


KOCAELİ'NİN TEDBİRİ VAR 


Vali Hasan Basri Güzeloğlu ilimizde gerçekleşen kentsel dönüşüm çalışmalarını değerlendirerek yaptığı konuşmalarında; "1999 yılından sonraki bütün yapılarımızda çok iddialıyız. 1999 yılından önceki yapılarla sorunumuz var. Bu süreçte Yargı kararlarında beklememiz gerekiyor. Deprem sadece bir kenti ilgilendirmiyor. Kocaeli bu anlamda çok önemli sorumluluklar yükleniyor. Kocaeli; olası bir İstanbul depremine karşı da tedbiri olan bir kent. Elbette duamız depremin bir daha olmamasından yana. Ancak bir deprem olduğunda da bunu minimum hasarla atlatmamız gerekiyor. Allah bir daha böyle acılar yaşatmasın" " diyen Vali Güzeloğlu, deprem şehitlerimizi rahmetle anarak, yakınlarına da sabır dileklerinde bulundu.


Gebze Gazetesi


Geri Dön