27 / 04 / 2024

Hasankeyf’teki görkemli yapılar taşındı!

Hasankeyf’teki görkemli yapılar taşındı!

Batman’da Ilısu Baraj Gölü suyu altında kalacak olan Hasankeyf’teki tarihi eserler taşındı. Tarihi yapı, modüler SPMT aracı ile Yeni Hasankeyf yerleşkesindeki yerine yerleştirildi.



Batman'ın Hasankeyf bölgesinde su altında kalacak tarihi yapılar yeni yerine taşınıyor.

Hürriyet'te yer alan habere göre, 12’nci yüzyılda Artuklular zamanında yapılan tarihi yapılar yeniden şekillendirilip, restore edildi. Tarihi yapılar modüler SPMT aracı ile Yeni Hasankeyf yerleşkesindeki arkeopark alanına yerleştirildi.

Hasankeyf’teki görkemli yapılar taşındı!

Konu ile ilgili konuşan İnşaat Yüksek Mühendisi ve Proje Müdürü Cenk Koparan, “İmam Abdullah Zaviyesi’nin daha önce bildiğiniz gibi türbe kısmı ve kule kısmını taşımıştık. Giriş kısmı eyvanı da bugün taşıdık. Yapımızın yaklaşık ağırlığı üzerindeki beton ile birlikte 265 tondur. 12 akslı bir SPMT aracıyla buraya getirdik. Yaklaşık 1 saat 45 dakika sürdü tüm çalışma. Bugün indirme çalışmaları olacak SPMT aracı altından çıkacak. Borular aşağı inecek ve krikolar yerleştirilecek. Yarın sabah da tekrardan indirmeye başlayacağız yapıyı. 70 santim yukarda yapıyı tutacağız, yapılar arasındaki kot farkından dolayı. 70 santimde sabitledikten sonra krikolar sökülecek ve altına ikinci bir beton plak inşa edeceğiz. Önümüzdeki hafta sonuna kalmadan yapının altında temelde dahil tüm çalışmaları tamamlamış olacağız” açıklamasında bulundu.

Hasankeyf’teki görkemli yapılar taşındı!


Geri Dön