26 / 04 / 2024

Havalimanı şehirleri geliyor!

Havalimanı şehirleri geliyor!

Uzun bir süre yaşam merkezi rolü üstlenen bir önceki nesil meydanlar yerlerini ‘City Airport-Havalimanı Şehri’ olarak farklı konseptlere bırakıyor



 

Yeni nesil havalimanları beraberinde yeni konseptini de getiriyor. Habertürk gazetesinde yer alan habere göre, artık havalimanları, sadece seyahatlerin başlayıp bittiği noktalar bulunmayacak. Hatta uzun bir süre yaşam merkezi rolü üstlenen bir önceki nesil meydanlar yerlerini ‘City Airport-Havalimanı Şehri’ olarak duyuran konseptlere bırakıyor. İGA Havalimanı İşletmesi tarafından hayata geçirilen, ‘İstanbul Yeni Havalimanı’nda benzer bir çalışma olduğunun altını çizmekte faydalar var. Benzer bir proje de bugünlerde Norveç’in başkenti Oslo Havalimanı’nın yanında yaklaşık 4 milyon metrekarelik bir alanda inşa edilecek. Amaç, yolcuların daha geniş mekânlarda, çok daha fazla imkânlar sunan ticari alanlarda kaliteli ve verimli vakit geçirmesini sağlamak.

HT Cumartesi'nden Güntay Şimşek'in konuyla ilgili haberi şu şekilde;

‘Oslo Havalimanı Şehri’ni tasarlayan mimarlık firmaları HapticArchitects ve Nordic Office of Architecture, projede şoförsüz araçlardan havalimanı pisti manzarası sunan büyük yüzme havuzlarına kadar ilginç deneyimler sunmayı amaçlıyor. Bütün araçlar ve sistemlerde yenilenebilir enerji kullanılacağı gibi çevre binalara, topluluklara veya şehirlere de enerji satma kapasitesine sahip ilk ‘enerji pozitif’ havalimanı şehri olması hedefleniyor. Burada üretilen enerjiyle uçaklara uçuş öncesi uygulanan buz çözme; ‘de-icing’ işlemlerinin de gerçekleştirilmesi planlanıyor. Yüksek hızlı tren sistemleri de dâhil olmak üzere, tüm araçların elektrikle çalışacağı havalimanı şehrinde, yolcuların havalimanına ulaşması toplu taşıma araçlarıyla beş dakikadan fazla sürmeyecek ve merkez de araçlardan arındırılacak. Çevresindeki yollar ise sürücüsüz araç teknolojisi denemelerinin yapıldığı bir alan olarak kurgulanacak.

 

Havalimanı şehirleri geliyor!

 

Ayrıca iş dünyası için otel, mağaza, ofis ve karma ticari alanların yanı sıra eğlence ve spor aktivitelerine de yer verilecek. Böylece ziyaretçilerine, rakiplerine nazaran daha kentsel bir hissiyat sunacak. İnşaatın ilk aşamasının 2019 veya 2020’de başlaması planlanırken, ilk binaların 2022’de hizmete girmesi, projenin ise 30 yılda tamamlanması öngörülüyor.

İstanbul Airport City

İstanbul Yeni Havalimanı projesi içinde yer alacak, alışveriş ve yaşam merkezi İstanbul Airport City’nin ise oteller, ofisler, alışveriş merkezleri, sosyal tesisler, hastaneler, okullar ve sergi salonlarıyla birlikte yeşil, sürdürülebilir bir tasarıma sahip olması hedefleniyor. Sadece havalimanı müşterilerine değil, tüm kente hizmet vermesi amaçlanıyor. Eğitim kampuslarının bulunduğu uluslararası bir girişim ekosistemi şeklinde projelendirilmesi düşünülüyor.

‘Havalimanı Şehri’ nedir?

İlk olarak Kuzey Carolina Üniversitesi Hava Ticaret Merkezi’nden John Kasarda’nın ortaya attığı “City Airport - Havalimanı Şehri” tabiri, uluslararası camiada bilinen şekliyle de “Airport City” havalimanı arazisinden uzanan bir zeminde pek çok kalkınma projesinin buluşturulduğu alanları ifade ediyor.

 

Havalimanı şehirleri geliyor!

 

10 bininci Boeing 737, Guinness’e girdi

Amerikalı imalatçı Boeing’in ürettiği 10 bininci Boeing 737 uçağı, geçtiğimiz salı günü Seattle Renton’da bulunan son montaj hattından çıktı. Bu gelişme, imalatçı için yalnızca üretilen 10 bininci uçak olma özelliği taşımıyor. Uçak fabrikadan çıktığında, Boeing 737 ailesinin “Dünyanın en çok üretilen ticari uçak modeli” olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girmesini sağladı.

Boeing 737 uçakları, tek koridorlu uçak pazarında, Airbus A320 ailesiyle yarışıyor. Dünyada en çok kullanılan ticari yolcu uçağı unvanını elinde bulunduran Boeing 737, piyasaya ilk çıktığı zaman havayolları tarafından beklediği ilgiyi görmemişti. Ancak imalatçı, uçakla yaptığı dünya tanıtım turunun ardından, bir anda yüzlerce sipariş almaya başladı. İlk teslimatla birlikte Boeing 737-100 model uçağın ilk kullanıcısı da 10 Şubat 1968’de Alman Lufthansa Havayolları oldu. Üretilen beşinci nesil, 10 bininci 737’de Boeing 737 MAX 8 modelinin son müşterisi ise ABD’li düşük maliyetli taşıyıcı Southwest Havayolları.

 

Havalimanı şehirleri geliyor!

 

ATW’nin seçtiği en iyiler şöyle:

Yılın Havayolu: AllNippon Havayolları (Japonya)
Yılın Mükemmel Lideri: Lufthansa CEO’su CarstenSpohr
Yılın Ekonomik Havayolu: AirKanada
Yılın Değerli Havayolu: NorwegianAir Servis
Yılın Havayolu Pazar Lideri: airBaltic
Yılın Havalimanı: Hong Kong Uluslararası Havalimanı
Yılın Leasing Şirketi: AERCAP
Yılın Havacılık Teknoloji Şirketi: SITA
Yılın Yolcu Deneyimi Şirketi: Cross BorderXpress


 


Geri Dön