27 / 04 / 2024

Haydarpaşa Garı çevresine ilişkin 8 sorun mecliste!

Haydarpaşa Garı çevresine ilişkin 8 sorun mecliste!

CHP İstanbul Mustafa Sezgin Tanrıkulu hazırladığı soru önergesi ile Haydarpaşa Garı çevresindeki alana yapılması planlanan projeleri sordu..



Haydarpaşa Garı çevresine ilişkin 8 sorun mecliste!


Haydarpaşa Garı çevresindeki alana cami ve külliye yapılacağı haberlerine ve proje için ilgili meslek grupları ve akademisyenlerden görüş alınıp alınmadığı TBMM'de konu oldu.


Konuya ilişkin 8 soru hazırlayan CHP İstanbul Mustafa Sezgin Tanrıkulu önergesinde "İstanbul Haydarpaşa Garı’nın çevresindeki alana cami ve külliye yapılacağı haberleri basına yansımıştır. Bölgenin mimari dokusunu zedeleyeceği kesin olan bu proje, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde oybirliği ile değil sadece AKP’li üyelerin oylarıyla kabul edilmiştir.


İstanbul 5. idare Mahkemesi’nin, Harem bölgesi ile Haydarpaşa Limanı ve Geri Sahası Nazım imar Planı’nı, şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına uygun olmadığını belirterek, 23 Temmuz 2015 tarihinde iptal ettiği de göz ardı edilmemelidir." diyerek sorularını Başbakan Binali Yıldırım'a iletti.


Tanrıkulu'nun soruları

1. Proje hakkında şehir plancılarından görüş alınmış mıdır?

2. Görüş alınmışsa kim ya da kimlerden alınmıştır ve içeriği nedir?

3. Alınmamışsa, hangi gerekçeyle alınmamıştır?

4. Osmanlı mimarisi ve tarih açısından son derece önemli olan bu bölgede gerçekleştirilecek proje hakkında üniversitelerin tarih kürsülerinden görüş alınmış mıdır?

5. Alınmışsa kimlerden alınmıştır ve içeriği nedir?

6. Alınmamışsa, gerekçesi nedir?

7. Bölgeye ilişkin yargı kararı neden dikkate alınmamıştır?

8. Yargı kararları rant alanları için geçerli değil midir?





Geri Dön