25 / 04 / 2024

Öğrenci etüt eğitim merkezlerine ilişkin 8 sorun mecliste!

Öğrenci etüt eğitim merkezlerine ilişkin 8 sorun mecliste!

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Ali Balbay, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'a öğrenci etüt eğitim merkezlerine ilişkin 8 soru sordu..



Öğrenci etüt eğitim merkezlerine ilişkin 8 sorun mecliste!


CHP  İzmir  Milletvekili Mustafa Ali Balbay, öğrenci etüt eğitim merkezlerine ilişkin soru önergesi hazırladı. Balbay sorularını Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'a iletti.


Balbay önergesinde "9 Şubat 2017 tarih ve 29974 sayılı Resmi Gazete 'de yayımlanan 687 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile etüt merkezleri için kapatılma kararı alındı. 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumlan Kanunu'nda yapılan düzenleme ile dönüşüm programına alınmayan öğrenci etüt eğitim merkezleri faaliyetlerine, 1 Temmuz'a kadar son verecek." şeklinde açıklamalara yer verdi.


2014 yılında dershanelerin kapatılması sürecinde imkan sağlanan etüt eğitim merkezlerinin 29 Temmuz'a kadar özel öğretim kumrularından KHK'da belirtilenlerden birinin şartlarına uygun hale getirmediği takdirde kurumun tamamen kapatılması işlemi uygulanacağını söyleyen Balbay "Bu durumda 6 -12 yaş grubu ilk ve ortaokul öğrencilerinin akademik, sosyal, psikolojik ve sanatsal destek aldıkları kurumlar yok olacaktır. Mevcut hali ile 2006 kurumun, 40 bin kayıtlı istihdam ile yaklaşık 500 bin öğrenci ve veliyi bu karar hizmetten mahrum bırakacaktır." diyerek 8 soru sordu.


Balbay'ın soruları

1. Uygulamayı Başbakan'ın "Olağanüstü hal millet için değil devlet için ilan edildi" sözü ile nasıl açıklıyorsunuz?


2. 6-12 yaş grubu çocuk sahibi çalışan ailelerin hayatını kolaylaştıran bu kurumların yerine ne gelecek?


3. Karar ile çocuklarımızın uzman kişilerce akademik, sosyal, psikolojik ve sanatsal destek verilerek yetişmeleri engellenmiş olmuyor mu?


4. Hükümetin KHK yolu ile bu tasarrufa gitmesinin sebebi nedir?


5. Etüt eğitim merkezlerindeki yaklaşık 70 bin çalışanın işsiz kalmasına karşı hangi önlemler alınacak?


6. Bu tasarruf atanamayan öğretmenler gerçeğinin yaşandığı ülkemizde daha fazla işsizlik yaratmayacak mı?


7. Çalışan ailelerin en temel ihtiyacı olan bu kurumların yerini merpen altı yapılar almayacak mı?


8. Etüt merkezlerinin dönüşüm ya da kapatılma zorunluluğu yerine kurumsal paydaşlarla ortak bir planlama yapmayı neden düşünmüyorsunuz?





Geri Dön