23 / 04 / 2024

Hayvan üreticisinin can yakan koyun hesabı! 1 daire kaç koyun ediyor?

Hayvan üreticisinin can yakan koyun hesabı! 1 daire kaç koyun ediyor?

Köşe yazarı ve aynı zamanda bir besici olan bir küçükbaş hayvan üreticisinin koyun hesabı can yaktı. Gençleri besiciliğe özendirmek isteyen üretici, özür diledi.



5 yıl önce, yaşadığı ilçede 600 koyuna 3 daire alınabildiğini, bugün ise ancak bir daire alınabildiğini ifade eden üretici, besicinin yem fabrikalarına ve bankalara mecbur hale getirildiğini savundu. Yem fiyatlarının 5 yılda yüzde 600 arttığını, besilik kuzu fiyatının yüzde 180, beslenmiş etli kuzu canlık baskül fiyatının ise yüzde 160 arttığını belirten Özgiray, üreticinin yaşadıklarına isyan etti.

"Kandırılmışım, özür diliyorum"

Kendisi de hayvan üreticisi olan Tuzgölü Gazetesi yazarı Mahmut Özgiray, son 5 yılda küçükbaş hayvan üreticilerinin yüzde 300 kaybettiğini ve mal varlıklarının eridiğini kaydetti. Üretenin kazanacağını düşünerek 5 yıl önce kaleme aldığı yazıda gençleri üretime yönlendirmek istediğini belirterek, "kandırılmışım, özür diliyorum" ifadesini kullandı. 5 yıl önce üretenin kazanacağını savunduğunu ancak bugün öyle olmadığını anladığını kaydeden Özgiray okurlarından özür diledi. 2018 yılında Tuz Gölü Gazetesi'nde; ‘200 Koyun mu, Daire mi?’ başlıklı köşe yazısında koyun yetiştiriciliğini savunan Özgiray, bugün bir hayvan üreticisi olarak yazdığı yazıdan duyduğu pişmanlığı dile getirdi.

"Üreticinin malı 5 yılda eridi"

2018 yılında küçükbaş hayvan üreticisinin 200 koyuna bir daire alırken bugün daire alabilmek için en öz 600 koyun satmak gerektiğini ifade eden Özgiray, hayvan üreticisinin malının geçen 5 yıl içersinde yüzde 300 değer kaybettiğini ifade etti. Son 5 yılda yem fiyatlarının yüzde 600, bina fiyatlarının ise yüzde 720 arttığını kaydeden Özgiray, buna karşılık son 5 yılda ham besilik kuzu fiyatının yüzde 180, beslenmiş etli kuzu canlık baskül fiyatının ise yüzde 160 arttığını belirtti. Üreticinin yem fabrikalarına ve bankalara muhtaç hale getirildiğini ifade eden Özgiray, 2018'de 600 koyunla ilçede 3 daire alınabildiğini bugün ise sadece 1 daire alınabildiğine işaret ederek, "İşte küçükbaş hayvancılığın geldiği nokta! O günde yazdığım üreten kazanacak yazım için tüm okurlarımızdan özür diliyorum" ifadesini kullandı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön