18 / 04 / 2024

Hazine arazilerini kiralayacak çiftçilere yapılacak destekler TBMM'de!

Hazine arazilerini kiralayacak çiftçilere yapılacak destekler TBMM'de!

Kullandıkları arazilerin ecrimisil bedellerini ödeyen çiftçiler ile hazine arazilerini kiralayacak çiftçilerin doğrudan gelir desteği alabilmelerine yönelik bir çalışma yapılıp yapılmadığı meclis gündemine taşındı..



Hazine arazilerini kiralayacak çiftçilere yapılacak destekler TBMM de!


Kullandıkları arazilerin ecrimisil bedellerini ödeyen çiftçiler ile hazine arazilerini kiralayacak çiftçilerin doğrudan gelir desteği alabilmelerine yönelik bir çalışma yapılıp yapılmadığı TBMM gündemine taşındı.

Konuya ilişkin soru önergesi hazırlayan İYİ Parti  Adana  Milletvekili Mehmet Metanet Çulhaoğlu, sorularının Tarım Ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.

Çukhaoğlu önergesinde "Çiftçilerimiz ekonomik krizin yaşandığı bu zor şartlarda tarım yaparlarken ülke ekonomisine katkıda bulunurken yalnız bırakıldıklarını, yeterli destek alamadıklarını, girdi fiyatlarının her geçen gün artarak devam ettiğini görüyoruz, biliyoruz. Doğrudan gelir desteği alan çiftçilerimiz tohum, gübre ve ilaç fiyatlarının yüzde 50-yüzde 90 arasında artması karşısında tarlalarını ekemez durumda iken, Dede’den Baha’dan kalan 40-50 yıldır ekim yaptıkları tarlalarının tapusu olmadığı için Doğrudan Gelir Desteği alamayan çiftçilerimiz mağdur durumdadır." değerlendirmesinde  bulundu.

"Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ülkemizde yaşanan ekonomik krizin giderilmesini sağlamak için hazine arazilerinin 10 yıllığına ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden kiraya verileceğini, 10 yıl sonra satışının yapılabileceğini beyan etmekte." olduğunu belirten Çulhaoğlu 2 sorusuna yanıt aradı.

Soru 1:    Atadan Dede’den kalan 40-50 yıldır ekim yaptıkları tarlalarının devletin resmi makamlarına vergilerini yatırdıkları, ecrimisil bedelini ödedikleri halde tapuları olmadığı için Doğrudan Gelir Desteği alamayan Çiftçilerimizin Doğrudan Gelir Desteği almaları yönünde bir çalışmanız var mı? Varsa ne zaman ödeme yapılacak?

Soru 2:    Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 10 yıllığına ecrimisilin yarısına kiralayacağı hazine arazileri resmi makam tarafından kiraya verilecek, tapusu olmayacak. Tapusu olmayan bu hazine arazilerini ekecek çiftçilerimize Doğrudan Gelir Desteği verme yönünde çalışma var mı? Varsa kiralamanın başlama tarihinden ne kadar sonra Doğrudan Gelir Desteği ödemesi yapılacak?
 


Geri Dön