25 / 04 / 2024

Henkel tasarruflu fabrika için 30 milyon euro harcadı

Henkel tasarruflu fabrika için 30 milyon euro harcadı

Henkel yeni fabrikasıyla, enerji ve su kullanımında önemli miktarda tasarruf elde etti



Türk Henkel Yürütme Kurulu Başkanı Erdem Koçak, `Çevre duyarlılığımız yalnızca iyi insanlar olduğumuz için değil; bu, bizim iş yapma şeklimiz' dedi.
 
Türk Henkel, 30 milyon euroluk yatırımla Haziran 2009'da İzmir'den Ankara'ya taşıdığı fabrikasında bir yılın sonunda enerji, su ve atık konularında ciddi tasarruf sağladı. Firma, İzmir'deki tesise göre Ankara'daki fabrikada, üretilen bir ton deterjan başına enerji tüketimini yüzde 24, su tüketimini yüzde 10,1, atık miktarını ise yüzde 16.1 oranında azalttı.

Türk Henkel'in İzmir'deki çamaşır ve ev bakım ürünleri fabrikası, `Büyük Körfez Projesi' ile birlikte turizmin geliştirilmesi açısından stratejik bir önem kazanmış ve faaliyet bölgesini değiştirme gerekliliği doğmuştu. Bu nedenle fabrika, faaliyetlerine devam etmek üzere 2009'da Ankara'ya taşındı. Henkel'in Orta ve Doğu Avrupa'daki en büyük 2. tesisi olan Ankara'daki fabrikada yıllık 63 milyon adet deterjan üretiliyor.
Türk Henkel Yürütme Kurulu Başkanı Erdem Koçak, bir yıl önce hizmete giren fabrikanın, grubun büyük önem verdiği, çevre sağlık ve iş güvenliği kelimelerinin İngilizce karşılıklarının baş harflerinden oluşan SHE standartlarına uygun hale getirildiğini belirtti. Yapılan 30 milyon euroluk yatırımın büyük bölümünün SHE standartlarına uymak için harcandığını da kaydeden Koçak, satın aldıkları bir tesisten dönüştürdükleri  Ankara  fabrikasında ek yatırımlar için tesis maliyetinin 4 katına varan harcama yaptıklarını söyledi. Koçak, "Verimliliği artırıcı yatırımlar yaptık. Su tüketimimizi geri kazandık. Ciddi bir arıtma tesisi yaptık. Bölgemizdeki tek arıtma tesisi bize ait. Biz Henkel'in normlarını uyguluyoruz. Her işletmemizin yıllık sürdürülebilirlik hedefleri var. Ödül sistemimiz var bunun için" dedi.
 
Yasa istemese bile yapıyoruz
Sürdürülebilirlik konusunda grubun uluslararası standartlarının birçok ülkenin yasalarının ilerisinde olduğunu da ifade eden Koçak, ülke yasaları gerektirmese bile yine de bu standartları uyguladıklarını vurguladı. Koçak, "Kısa dönemli fırsatlar, ne kadar iyi olursa olsun uzun dönemli hedeflerle çelişiyorsa yararlanmıyoruz" diye konuştu. Sürdürülebilirliğin Henkel için makyaj olmadığını dile getiren Koçak, "Biz sadece iyi insanlar olduğumuz için sürdürülebilirlik konusunda kafa yormuyoruz. Aynı zamanda bu, bizim iş yapış biçimimiz" şeklinde konuştu. Günümüzde sürdürülebilirliğin önemli bir rekabet aracı haline geldiğinin de altını çizen Koçak, yükselen çevre bilincinin fiyatı tek rekabet unsuru olmaktan çıkardığını kaydetti. Çevreyi korumak için kimya sektörünü `kilit' olarak niteleyen Koçak, "Kimya endüstrinin önemli bir parçası. Çevreyi temizleyecek ve temiz tutacak olan da yine kimya" değerlendirmesinde bulundu.

Sadece 2009'da Ar-Ge için dünyada 396 milyon euro harcayan Henkel, bu sayede 1970'ten bu yana çamaşır yıkama başına elektrik tüketiminin yarı yarıya azaltılmasını sağladı. Ayrıca hem deterjan dozlarını hem de su ve enerji tüketimini azalttı. Bugün Henkel'in çamaşır deterjanı markaları Persil ve Tursil, fosfat içermezken Henkel'in Bonderite markası, ağırlıklı olarak beyaz eşya ve otomotiv sektöründe metallerin kaplanması için geliştirdiği TecTalis teknolojisi sayesinde çevre korumaya önemli ölçüde katkıda bulundu. Henkel, TecTalis kullanımı sayesinde fosfat çamuru oluşmasını engelledi ve çamur imha işlemine gerek kalmadı. Kuruluş ayrıca 1980'lerden bu yana kobay hayvanları kullanmadan test yapmak için alternatif yöntemler geliştirdi.
ABD perakende devi Walmart, 2010'da sürdürülebilirlik çalışmalarına en büyük küresel katkıyı yaptığını vurgulayarak Henkel'i ödüllendirdi. Henkel ayrıca, 2010'da İsviçre perakende şirketi Coop Natura Preis'in sürdürülebilirliğin artırılmasına önemli katkı sağlayan şahıs veya kuruluşa verdiği 30 bin İsviçre Franklık `Coop Natura Preis' ödülünü de aldı.
 
Ankara fabrikasında neler yapıldı
Firmanın Ankara fabrikasında, su tesisinde ters ozmoz sistemi ion değiştirici sistemle değiştirildi. Bu yeni teknoloji ile deionize su sisteminden çıkan atık su miktarı neredeyse sıfıra yaklaştı. Tesis sayesinde, bir önceki tesise göre, birim saf su başına yüzde 67 daha az enerji ve yüzde 36 daha az su tüketmeye başladı. Fabrikanın genelinde ise yenilenen teknolojiler sayesinde 2008 yılına göre üretilen bir ton deterjan başına enerji tüketimi yüzde 24, su tüketimi yüzde 10,1, atık miktarı yüzde 16,1 oranında azaltıldı. Fabrika dışına tasarruflu aydınlatmalar takıldı.
Referans/Enis Tayman


Geri Dön