23 / 04 / 2024

Her yıl 55 milyar dolarlık konut satışı gerçekleşiyor!

Her yıl 55 milyar dolarlık konut satışı gerçekleşiyor!

Yatırım yapan daha baştan yüzde 25 avantaj yakalıyor Önümüzdeki 20 yılda yaklaşık 500 milyar dolarlık kentsel dönüşüm projesi gerçekleştirmeyi hedefliyor.



Her yıl 55 milyar dolarlık konut satışının gerçekleştiği ve yılda 700 bin yeni konuta ihtiyaç duyan Türkiye gayrimenkul piyasası, uluslararası yatırımcılara cazip fırsatlar sunuyor. Raffles İstanbul Zorlu Center'da 29-30 Nisan arasında düzenlenen 'Uluslararası Yatırım Zirvesi'nin ikinci gününde gerçekleştirilen 'Gayrimenkul Yatırım Fırsatları' başlıklı özel oturumda konuşan Zorlu Gayrimenkul Grup Başkanı Mesut Pektaş, Türkiye'nin en dinamik sektörü gayrimenkulde uluslararası yatırımcıları cazip fırsatların beklediğine dikkat çekerek, Körfez yatırım fonlarının önde gelen temsilcilerine, yerel ortaklarla işbirlikleri kurarak yatırım yapmayı tavsiye etti Pektaş, "Performans Sanatları Merkezi, AVM, otel, ofis ve rezidanslardan oluşan, dünyanın en prestijli gayrimenkul ödüllerine layık görülen, Türkiye'nin ilk 5 fonksiyonlu mixed-use projesi Zorlu Center gibi uluslararası standartlarda dev bir yatırımı ülkemize kazandırdığımız için büyük mutluluk duyuyorum. Türkiye, uluslararası kalitede gayrimenkul projeleri geliştirilen çok dinamik bir pazara sahip. Bu pazarda yerel ortaklarla işbirliği yapmak, yasal süreçlerin etkin yönetilmesini ve fırsatların çok daha iyi değerlendirilmesini Panelin konuşmacılarından Fikirtepe Müteahhitler Platformu İcra Kurulu Başkanı Özkan Eker ve Kentsel Dönüşüm ve Hukuk (KDH) Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, konuşmalarında kentsel dönüşüm projelerinin sunduğu fırsatlara dikkat çekti. Eker, "Fikirtepe'de 5, sağlayabilir" dedi. 


'Başarılı olmamak mümkün değil' Abraaj Grup Türkiye ve Orta Asya Başkanı Selçuk Yorgancıoğlu da Türkiye gayrimenkul piyasasına yaptıkları yatırımların geri dönüşünü kısa sürede aldıklarını vurguladı. Yorgancıoğlu, "Başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde toplam 10 proje gerçekleştirdik ve bunların 5 tanesini ciddi kâr ederek sattık.  Gaziosmanpaşa'da ise 20 milyar dolarlık olmak üzere iki ayrı kentsel dönüşüm projesi hayata geçiriliyor. Bu projeler uluslararası yatırımcılara da açık. Körfez fonları bu projelerde rahatlıkla kendilerine yerel partner bulabilirler" dedi. Öngören de 20 yıl boyunca her yıl 334 bin konutun  uluslararası yatırımcı olarak Türkiye piyasasına yatırım yapmış olmaktan memnunuz. Son tüketiciye ulaşan bir yatırım yaptığınızda 80 milyonluk bu özel pazarda başarılı olmamanız mümkün değil" dedi. 


JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş ise uluslararası standartlarda yapı projelerinin yatırımcı ilgisi yıkılıp yeniden yapılacağını belirterek "Kentsel dönüşüm projelerinde devlet yüzde 25"e varan vergi indirimleriyle yatırımcıya destek oluyor. Eğer uluslararası yatırımcılar bir kentsel dönüşüm projesine yatırım yaparlarsa, daha en baştan yüzde 25'lik bir avantaj yakalayabilirler" diye konuştu. 


Alkaş, "Gelecekte gayrimenkulde önemli gelişme yaşanacağını düşünüyorum; çünkü yüksek standartlarda yapı projelerinin sayısının arttığını görüyorum" dedi. Alkaş ayrıca, perakende satışlarındaki düzenli artışın Türkiye'nin potansiyelinden kaynaklandığım ve bunun AVM yatırımlarım da çok cazip hale getirdiğini sözlerine ekledi. 


Dünya


Geri Dön