26 / 04 / 2024

Hierapolis 5 koldan kazılıyor!

Hierapolis 5 koldan kazılıyor!

Denizli Pamukkale’deki Hierapolis’te İtalyanların yaptığı arkeolojik çalışmalarda Türk arkeologların da çalışmaya başlamasıyla 20 yılda yapılamayan kazılar 1 yılda gerçekleştirildi. Beş noktada birden kazı başladı ve birçok eser ortaya çıkarıldı...




UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Batı Frigya’da, Lykos Vadisi’nin önemli antik kentleri arasında yer alan Pamukkale’deki Hierapolis’te kazıları İtalyan heyet yürütüyordu. Bölgede 56 yıldır kazı ve restorasyon çalışmalarını yapan İtalyanlar, çalışmalarının ağır ilerlemesi sebebiyle eleştirilmişti, kazı izninin iptal edilmesi gündeme gelmişti. Denizli Valiliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurarak antik kentte Türk arkeologların da çalıştırılmasını sağladı. Beş altı noktada birden kazı başladı ve birçok önemli eser ortaya çıkarıldı.


Bütün ödenekleri Kültür Turizm Bakanlığı ve Denizli Valiliği olarak karşıladıklarını dile getiren Demir, “Bu yıl yaklaşık 1 milyon lira civarında destek olduk. Hierapolis antik kentinde beş altı noktada çalışmalar yapıldı. 2013 yılında, son 20 yılda yapılandan daha fazla çalışma yapıldı.” dedi.


Hierapolis antik kentinde İtalyan kazı heyetinin yılda sadece bir ay çalıştıklarını belirten Denizli Valisi Abdülkadir Demir, “Buradaki hedefimiz, Pamukkale’yi sadece travertenlerle değil, antik kentleriyle öne çıkarmak.” diye konuştu.

 

Toki Haber


Geri Dön