19 / 04 / 2024

Hilal Atıcı Akkuyu Nükleer Santrali'nin orman alanlarında da faaliyet gösterdiğini iddia etti!

Hilal Atıcı Akkuyu Nükleer Santrali'nin orman alanlarında da faaliyet gösterdiğini iddia etti!

Greenpeace Akdeniz Kampanyalar Yöneticisi Atıcı: " Bırakın izinleri tamamlamadan arazi düzeltme çalışmalarına başlamayı, bilirkişi raporuna göre şirket, izni olmayan orman alanlarında da faaliyet gösteriyor " dedi




Greenpeace Akdeniz Kampanyalar Yöneticisi Hilal Atıcı, Akkuyu'da kurulması planlanan nükleer santralle ilgili şirketin, bilirkişi raporuna göre izni olmayan orman alanlarında da faaliyet gösterdiğini iddia etti.


Atıcı, yazılı açıklamasında, Akkuyu’da nükleer santral kurmayı planlayan şirketin henüz Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu’nu (ÇED) almadan inşaatla ilgili faaliyetlere başladığını ileri sürerek, bu durumun bilirkişi raporuyla da doğrulandığını savundu.


Atıcı, bilirkişi raporuyla ilgili, "Sahaların tümünde iş makinesi ile önceden çalışma yapılmış ve halen bir kısmında çalışma devam ediyor. Çalışmaların yürütüldüğü alanların bir kısmı, izin alanının dışında kalıyor ve bu alanın 5265 metrekarelik kısmı orman arazisi. 27 Ocak Pazartesi Mersin Barosu da bu bilirkişi raporu üzerine suç duyurusunda bulunmuştu" ifadelerini kullandı.


Nükleer santral kurulmadan bir skandala imza atıldığını öne süren Atıcı, şunları kaydetti:


"Bırakın izinleri tamamlamadan arazi düzeltme çalışmalarına başlamayı, bilirkişi raporuna göre şirket, izni olmayan orman alanlarında da faaliyet gösteriyor. Burada hukuksuz şekilde başlatılan inşaat çalışması ve orman alanlarına girilmiş olması konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin nasıl bir tutum izleyeceğini merakla bekliyoruz."


Atıcı ayrıca, şirketin bugüne dek 2 kez ÇED raporu sunduğunu ancak formatta ve içerikteki eksiklik nedeniyle bu raporun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan geri döndüğünü, 3. kez rapor sunulmaya hazırlanıldığını belirtti.


Öte yandan, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) yetkilileri ise Akkuyu NGS sahasında, Türkiye Cumhuriyeti mevzuatı çerçevesinde alınan lisans ve izinlere istinaden yangın emniyet yolları ve güvenlik yolları oluşturulmasına yönelik malzemelerin temini için taş ocağı işletildiğini belirterek, bu kapsamda gerekli izinlerin alındığını ve sahada denetimlerin yapıldığı ifade etti. 


Yetkililer ayrıca, taş ocağı işletme faaliyetleri için maden ruhsatı, taş ocağı işletme izni, gayrısıhhi müessese işletme izni ve "ÇED gerekli değildir belgesi"nin ilgili kamu kurumlarından alındığını, söz konusu faaliyetlerin bu izinler çerçevesinde yürütüldüğünü bildirdi.




AA




Geri Dön