19 / 04 / 2024

Hint Ulema Cemiyeti'nden Babri Camisi kararına itiraz!

Hint Ulema Cemiyeti'nden Babri Camisi kararına itiraz!

Mevlana İrşad Medeni'nin önderlik yaptığı Hint Ulema Cemiyeti, Tüm Hindistan Müslüman Kişisel Hukuk Kurulu gibi Yüksek Mahkemenin Babri Camisi kararına itiraz edeceklerini ifade etti.



Hindistan'da Mevlana İrşad Medeni'nin liderlik ettiği Hint Ulema Cemiyeti, Müslümanlar ve Hindular arasında yıllar boyunca devam eden Babri Camisi davasında Hindistan Yüksek Mahkemesinin, arazinin Hindulara verilmesiyle ilgili kararının gözden geçirilmesi için dilekçe vereceklerini ifade etti.

Hint basınındaki haberlere göre, İrşad Medeni, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Cemiyetin inceleme dilekçesi vermesinin nedeninin "ülkenin dayanışmasını, hukuk ve düzenini bozmak değil, yasada verilen ayrıcalıkları kullanmak" olduğunu söyledi.

Aralarında Hindu, Müslüman, Sih, Hristiyan ve hukuk uzmanının olduğu milyonlarca kişinin mahkeme kararını kabul edilemez bulduğunu belirten Medeni, bu nedenle karara itirazda bulunacaklarını açıkladı.

İrşad Medeni'nin açıklaması, Ulusal Azınlıklar Komisyonu Sözcüsü Gayorul Hasan Rizvi'nin, mahkeme verilen karara itiraz dilekçesi sunmanın tehlikeli bir öneri olduğunu belirtmesi sonrasında geldi.

Rizvi, açıklamasına neden olarak Müslümanların, Babri Camisi arazisine yapılmasıyla amaçlanan Ram tapınağının yapımını kasıtlı olarak engellediğinin düşünüleceğini açıkladı.

Tüm Hindistan Müslüman Kişisel Hukuk Kurulu dün Müslümanlar ve Hindular arasında yıllar boyunca devam eden Babri Camisi davasında Hindistan Yüksek Mahkemesinin arazinin Hindulara verilmesiyle ilgili kararının gözden geçirilmesi için dilekçe vereceklerini açıklamıştı.

Hukuk Kurulu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı: "Anayasal hakkımızı kullanarak aralık ayının ilk haftasında Babri Camisi davasında inceleme dilekçesi sunacağız.."

Müslümanlardan 5 dönümlük araziye ret

Kanaat önderlerinden Mevlana Celal Eşref, Müslümanların kendi camilerini yapılabileceğini söyleyerek "Biz cami inşa etmek için toprak satın alabiliriz, bunun için hükümete bağlı değiliz." diye konuşmuştu.

Ayodhya Hint Ulema Cemaati Başkanı Mevlana Badhah Han, Müslümanların başka araziler için değil Babri Camisi arazisi için dava açtığını söyledi.

Tüm Hindistan Müslüman Meclisi Birliği Başkanı (AIMIM) ve Haydarabad Milletvekili Asaduddin Uveysi, "Karardan memnun değilim." açıklamasında bulunmuştu.

Uveysi, Müslümanlara verileceği duyurulan arazi hakkında "Bence bu 5 dönümlük arazi teklifini reddetmeliyiz. Bağış olarak 5 dönümlük araziye ihtiyacımız yok. Bize büyüklük yapmayın." ifadelerini kullandı.

Yüksek Mahkemenin kararı

Hindistan Yüksek Mahkemesi, Müslümanlar ve Hindular arasında devam eden Babri Camisi arazisi hakkında davayı 9 Kasım'da sonuçlandırıp Hindular lehine karar vermişti.

Karar kapsamında arazinin tapınak yapılması amacıyla mütevelli heyetine verileceği, Müslümanlara da 5 dönümlük alternatif arazi verileceği açıklanmıştı. 

Cami arazisi, Hindular ve Müslümanlar arasında tartışma konusuydu

Tarihi Ayodhya kentinde, geçmişte Babri Camisi'nin yer aldığı alan, uzun zamandır Hindular ile Müslümanlarca tartışmalara neden oldu.

Radikal Hindular, Müslümanların 16. yüzyılda Hindu Kral Rama adına inşa edilen tapınağı yıktıklarını ve bölgede cami inşa ettiklerini iddia ediyordu.

"Babri Camisi'nin yer aldığı alanda, Ram Tapınağı olduğu" iddiası, ilk kez 1853 yılında mahkemede konu olmuştu, dönemin İngiliz sömürge hakimi tarafından reddedilmişti.

Aşırılıkçı Hindular, Aralık 1992'de, Babür İmparatorluğunda yapılan Babri Camisi'ni yıkmıştı. Caminin yıkılması, ülkede 2 bin civarında kişinin ölümü nedeniyle sonuçlanan ayaklanmalara yol açtı.

Hindistan'da Müslümanlar, söz konusu alana yeniden bir cami, Hindular ise tanrı olarak gördükleri Kral Rama'nın burada doğduğunu savunup tapınak yapılmasını talep ediyordu.

Uttar Pradeş eyaletindeki Faizabad şehrinin isminin, "Ayodhya" olarak değiştirilmesini kararlaştırdı. Ayodhya, Hindu geleneğinde Kral Rama'nın doğum yeri olarak açıklandığı için Hindularca kutsal şehir olarak görülüyor.

Modi, yıl başında Babri Camisi arazisi anlaşmazlığıyla ilgili herhangi bir kararın ancak yasal süreç sonrasında değerlendirileceğini belirtti.

Öte yandan, iktidarda yer alan Hindistan Halk Partisi (BJP) hükümeti, ocak sonunda Babri Camisi'ne ait fazla arazinin bir bölümünün, arazinin ilk sahibi olduğunu belirten Hindu Vakfı "Ram Janmabhoomi Nyas"na verilmesi için Yüksek Mahkemeye başvuru yapmıştı. 
 


Geri Dön