18 / 04 / 2024

Hisseli tapuda emlak vergisi muafiyeti!

Hisseli tapuda emlak vergisi muafiyeti!

Hisseli tapu, iki ya da daha fazla mülk sahibinin yer aldığı tapulara deniyor. 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip olanlar "tek" meskenleri için vergi ödemiyor. İşte, hisseli tapuda emlak vergisi muafiyeti!



Hisseli tapuda emlak vergisi muafiyeti!

Hisseli tapu, iki ya da daha fazla mülk sahibinin yer aldığı tapulara deniyor. Hisseli tapu, taşınmazın sahibi olan ortakların isim ve sayılarla açıkça belirtildiği resmi kurumlarda geçerli olan belge olarak tanımlanıyor.


Taşınmaz alım-satım işlemleri sırasında büyük öneme sahip olan hisseli tapu, el değiştirecek olan gayrimenkulün yatırım ya da oturum amaçlı olmasına bakılmaksızın dikkat edilmesi gerekiyor. 


Hisseli tapu ikiye ayrılıyor. Birincisi, “aile mülkiyeti” dediğimiz, her hissedarın tapuda ne kadar hisseye sahip olduğunun gösterildiği durumu yani paylı mülkiyet olarak biliniyor. 


İkincisi ise “elbirliğiyle mülkiyet” dediğimiz, aslında birden fazla kişi mal sahibi olduğu halde paylarının ne kadar olduğu tapu sicilinde gösterilmeyen mülkiyet şeklidir. 


Emlak vergisi kanunu gereğince meskenler için sıfır oranlı muafiyetlik söz konusu oluyor. 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip mal sahipleri "tek" meskenleri için vergi ödemiyor. Ancak, söz konusu muafiyetten yararlanabilmek için bazı şartlar bulunuyor;


- Emekliler

- Hiçbir geliri olmayanlar

- Şehit yakınları

- Dul ve yetimler

- Gaziler

- Evin tapusuna sahip olmayıp, intifa hakkına sahip olanlar emlak vergisinden muaf tutuluyor. 


Hisseli tapuda emlak vergisi!

Eşi ile birlikte 250 metrekarelik eve 1/2 hisseli sahip olan ev hanımı hissesine 125 metrekare isabet etmesine rağmen evin tamamının üzerinden vergi ödenmesi nedeni ile emlak vergisi muafiyetinden faydalanılamıyor.


Emlak vergisinde bilinmesi gereken bir diğer husus  ise, emekli, ev hanımı, engelli ve işsizlerin yarı hissesine sahip olduğu iki meskeninin olduğunu düşünelim. Bu durumda emlak vergisi muafiyeti söz konusu olmuyor.


Hisseli tapuda haciz işlemi!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön