25 / 04 / 2024

Hollanda'da 3 boyutlu baskı evleri yapılıyor!

Hollanda'da 3 boyutlu baskı evleri yapılıyor!

Hollanda'nın Eindhoven kentinde dünyanın ilk 3 boyutlu (3D) yazıcıdan çıkma, beton ve aynı zamanda yaşanabilir evleri inşa ediliyor. 



BBC News Türkçe'de yer alan habere göre; Hollanda'nın Eindhoven kentinde dünyanın ilk 3 boyutlu (3D) yazıcıdan çıkma, beton ve aynı zamanda yaşanabilir evleri yapılıyor.

3D yazıcıyla evler daha öncede yapılmıştı ancak hiçbiri insanların yaşamasına uygun olmadı. Hollandalı ekip, yeni sistemin, inşaat sektöründe "devrim" niteliği taşıyacağını, başka enerji ve çevre dostu ev tasarımlarının önünü açacağını savunuyor.

Emlak geliştirme uzmanları ise bu durumun inşaat sırasında çevreye verilen zararı azaltacağını söylediler. "Milat Projesi" olarak anılan sitenin inşaatı sırasında normale kıyasla çok daha az çimento kullanılacak. Projeye Eindhoven Teknoloji Üniversitesi de destek veriyor.

İnşaat firması Van Wijnen'deki yöneticilerden Rudy van Gurp, "Artık ev inşaatında kullanılan kalıplara ihtiyacımız yok; dolayısıyla gereğinden fazla çimento kullanmamız da söz konusu olmayacak" diye konuştu.
 

Hollanda da 3 boyutlu baskı evleri yapılıyor!

 

Akıllı evlere geçiş

3D yazıcı kullanımı, yapının herhangi bir yerine kablosuz alıcılar yerleştirilmesine ve bu sayede ışık, ısıtma ve güvenlik kontrollerinin iç içe geçip evin tamamen "akıllı olmasına" da fırsat verecek.

Van Gurp, 3D yazıcı kullanımı yaygınlaştıkça insanların kendi zevklerine göre ev inşa etmelerinin de kolaylaşacağına inanıyor.


Geri Dön