25 / 04 / 2024

Home Tex dekorasyon ve ev tekstili fuarı açıldı!

Home Tex dekorasyon ve ev tekstili fuarı açıldı!

Avrupa Birliği ( AB ) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, " Kimileri Türkiye'nin ekseninin kaydığını iddia etse de Türkiye'nin hiçbir yere kaydığı yok " dedi...



Bakan Bağış, CNR Expo'da düzenlenen HOME&TEX Dekorasyon ve Ev Tekstili Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son yıllarda attığı kalkınma hamleleriyle çok önemli başarılara imza attığını belirterek, ev tekstili fuarının, Türkiye'nin bereketini daha da artıracağını söyledi.


Türkiye'nin, dört bir yanında çok büyük kalkınma hamlesinin yaşandığını, yeni konutlar ve evlerin inşa edildiğini ifade eden Bağış, "Bunların döşenmesi lazım. Bunların insanların kullanımına hazır hale getirilmesi lazım. İstanbul'da böylesine önemli fuarları yılda iki kez gerçekleştirerek, artık çok farklı bir görevi ifade etmeye başladık. Türkiye bölgenin kalkınmasında öncü rol oynamaya başladı" diye konuştu.


Evlerin kaliteli ürünlerle döşenebilmesinin önemine değinen Bağış, İstanbul'da böyle bir fuarın gerçekleştiriliyor olmasının, Türkiye'nin ve bütün evlerin sıcak bir yuvaya dönüşmesi açısından çok çok önemli olduğunu vurguladı.


İstanbul'da her alanda büyük bir çağ atlandığını, fuarcılığında bunlardan bir tanesi olduğunu kaydeden Bağış, "Başbakanımızın sıkça vurguladığı gibi geçmişte ülkeler ve milletler arasındaki siyasi ilişkiler, diplomatik ilişkiler, ekonomik ilişkileri belirlerdi. Ama günümüzün gerçeklerinde artık ekonomik ilişkiler, siyasi ilişkileri belirliyor" dedi.


Cumhuriyetin 90. yaş gününde Marmaray'ın açılışını gerçekleştirdiklerini ve bunun sıradan bir alt yapı projesi olmadığını söyleyen Bağış, Marmaray'ın, Pekin'i Lodra'ya, Uzak Doğu'yu Avrupa'nın en uç noktasına bağlayan çok önemli bir proje olduğunu kaydetti.


Marmaray'ın açılışının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile gittikleri Finlandiya, İsveç ve Polonya'da hep Marmaray'ın konuşulduğunu aktaran Bağış, oradaki devlet ve hükümet başkanlarının Türkiye'nin bu büyük projesinden ne kadar memnuniyet duyduklarını dile getirdiklerini anlattı.


AB Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, şöyle konuştu:


"Boğazın üstünden geçtiklerini ama bir sonraki gelişlerinde de altından geçeceklerini vurgulayarak, bunu hissettirdiler. İşte böyle pojelere artık imza atan Türkiye, önündeki çok büyük hedefleri gerçekleştirme konusunda iddialıdır. Biz dünyanın 26. en büyük ekonomisini bugün, 16. en büyük ekonomisi yapabildik. Ama dünyanın en güçlü ülkesinden birisi olmak istiyorsak, bunu birlikte başarmak zorundayız. Yani burada fuar açan kardeşlerimiz, bugün 100 liralık bir satış yapıyorsa bunu 400 liraya çıkarmak zorunda. Tataristan'a bugün 100 kamyon gönderiyorsak, bunu 400 kamyona çıkarmak durumundayız."


 


- "İstanbul dünya finans merkezi olma yolunda" 


 


Markalaşmanın önemine değinen Bağış, "Geçmişte olduğu gibi ucuz işçilikle övünen Hindistan gibi Çin gibi ülkeleri kendimize rakip görürsek ancak ucuz işçilik veren markalaşamamış taşeron bir ülke oluruz. Ama biz markalaşma konusunda Ekonomi Bakanlığımızın çok büyük projeleri olan teşvikleriyle markalaşma konusunda gerekli adımları atabilirsek, o zaman dünyada marka olmuş İtalya, Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerle rekabet ederiz" diye konuştu.


Türkiye'nin kapısının herkese açık olduğunu ifade eden Bağış, İstanbul'un artık dünya finans merkezlerinin başında seyretmeye başladığını söyledi.


Ataşehir'de yükselen her gökdelenin, İstanbul'un bir dünya finans merkezi olma konusundaki iddiasının net tezahürü olduğunu dile getiren Bağış, "Aynı şekilde bu tür etkinlikler, bu tür fuarlar, Türkiye'nin kendi bölgesinde ekonomiyi yönlendiren ülke olma kosunuda çok önemli adımlar attığını ortaya koymaktadır" ifadelerini kullandı.


 


- "Türkiye'nin hiç bir yere kaydığı yok"


 


Egemen Bağış, Başbakanın, hafta sonunda Diyarbakır'da çok önemli açılışları gerçekleştireceğini ifade ederek, "Kuzey Irak yöneticilerinden Sayın Barzani'yi ağırlayacak. Bir zamanlar ülkemize gelme konusunda tedirginlik yaşaşan Şivan Perver, ülkemizin değerli sanatçılarından İbrahim Tatlıses ile düet yapacak. Bölgede birçok çift toplu nikahla dünya evine girecekler" dedi.


Bunun Türkiye'nin aslında nereden nereye geldiğinin çok önemli bir noktası  olduğunu vurgulayan Bağış, kimilerinin artık şehit haberlerinin gelmemesinden rahatsız olabileceğini kaydetti.


"Onları o hastalıklı zihinleriyle başbaşa bırakıyoruz" diyen Bağış, ülkenin huzurla ekonomik kalkınmayla demokratikleşmeyle şeffaflaşmayla bütünleşerek büyümesinden onur duyduklarını bildirdi.


AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"Bugün dünyada kardeşlik dokusuyla demokratikleşmeyle şeffaflaşmayla bölünen hiç bir ülke yoktur. Ülkeler kardeşlikle değil, kalleşlikle bölünür. O dönem de artık son bulmuştur. Türkiye, her birimiz, bir diğerinin farklılıklarına saygı göstererek ama ortak paydalarımızın çok daha fazla olduğu bilinciyle birlikte ter dökmenin, birlikte ülke için çalışmanın, birlikte kalkınmanın yaşandığı farklı bir dönemden geçiyor. Türkiye büyüyor. Dünyada ekonomiler küçülürken, hemen yanıbaşımızda üyesi olmaya çalıştığımız AB'de bile bir gerileme yaşanırken, Türkiye çok şükür 10 yıldır devamlı büyüyor, devamlı yükseliyor.


Kimileri Türkiye'nin ekseninin kaydığını iddia etse de Türkiye'nin hiçbir yere kaydığı yok. Türkiye, olduğu yerde ama Türkiye yükseliyor, Türkiye zenginleşiyor, Türkiye şeffaflaşıyor, Türkiye demokratikleşiyor. Allah ülkemizi o eski karanlık koalisyon dönemlerini bir daha döndürmesin, eskiden olduğu gibi bulanık suda balık avlamaya alışık o hastalıklı zihniyetlere Allah fırsat vermesin."


- Diğer konuşmacılar


Türkiye İhracatçılar Birliği (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de tüm sektörler gibi tekstil sektörününde dünyayı çok yakından takip ettiğini belirterek, yeni trentlerin kendini dönüştürdüğünü, dönüşümün hız kazanmasının başarıyı beraberinde getirdiğini söyledi.


İhracatın arttığını, üretimin geliştiğini ifade eden Büyükekşi, tekstil ve hammaddeler sektörünün ihracatının, yılın 10 ayında yüzde 7,3 artığını  kaydetti.


Büyükekşi, 10 ayda tekstil sektörü ihracatının yaklaşık 7 milyar dolara ulaştığını ifade ederek, sektörün 2023 hedefinin, 20 milyar dolar olacağını vurguladı.


Konuşmaların ardından CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem ile Türkiye Ev Tekstili Sanayiciyeri ve İş Adamları Derneği Başkanı Yaşar Küçükçalık  (TETSİAD), Bakan Bağış ile Tataristan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Ravil Zaripov'a  hediye takdim etti.


Bağış ve bareberindekiler daha sonra sahnenin önüne getirilen kurdelayı keserek, fuarın açılışını gerçekleştirdi, fuar alanı gezdi.


AA


Geri Dön