27 / 04 / 2024

Honaz Tüneli inşaatında bulundu! Güzergah değiştirildi!

Honaz Tüneli inşaatında bulundu! Güzergah değiştirildi!

Denizli'nin Pamukkale ilçesinde inşaatına devam edilen Honaz Tüneli'nin bağlantı yolu güzergahında 2 bin yıllık yerleşim yeri bulundu. Projenin güzergahı değiştirildi.



Denizli'de inşaatı süren Honaz Tüneli'nin yapımı sırasında arkeolojik yerleşim alanı ortaya çıktı. Tünelin bağlantı yolu üzerinde yapılan kazı çalışmalarında tespit edilen buluntular üzerine inceleme başlatıldı. Bölgede Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nce 77 adet kazı açma çalışması tamamlandı.

Honaz Tüneli inşaatında bulundu! Güzergah değiştirildi!

Hürriyet'te yer alan habere göre; iki bin yıllık olduğu ortaya çıkan evler, tekstil üretim atölyesi, değirmen ve hububat saklama depoları bulundu. Kazı çalışmalarındaki yerleşim yerinin kuzeyinde içinde seramik ürün satışı yapılan dükkanların bulunduğu, büyük boyutlu taş döşemeli bir sokağa rastlandı. Kazı alanından çıkarılan buluntular ve mimari kalıntılar doğrultusunda söz konusu bölgede Helenistik Dönem ile Roma ve Bizans İmparatorluğu’nda canlı bir yaşamın olduğu ancak 7’ci yüzyılın sonlarına doğru tamamlandığı öğrenildi. Buna da depremlerin neden olduğu iddia edildi. Bölge, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kararı ile 'Hamambaşı Arkeolojik Yerleşim Alanı' olarak belirlendi.

Honaz Tüneli inşaatında bulundu! Güzergah değiştirildi!

‘ESER GÜZERGAHI DEĞİŞTİRDİ’

Denizli Kültür ve Turizm İl Müdürü Turhan Veli Akyol, Denizli'nin kültürel anlamda oldukça zengin bir şehir olduğundan bahsetti. Geçmişi M.Ö. 1’ci yüzyıla dayanan bir yerleşim yeri daha ortaya çıktığını kaydeden Akyol, "Honaz Tüneli inşası sırasında bölgede buluntular ortaya çıkınca yol yapım çalışması durdu. Bölgede yetkililer tarafından inceleme yapıldı. Kazılar sonucu 2 bin yıllık eser bulundu. Müze Müdürlüğü görevlilerimiz tarihi eserleri teslim aldı. Bölge korumaya alındı. Yolun yapımı için alternatif güzergahlar belirlendi. Honaz Tüneli'nin bağlantı yolu, farklı bir güzergaha kaydırılacak" dedi.


Geri Dön