23 / 04 / 2024

Hükümet fahiş emlak vergilerine karşı harekete geçti!

Hükümet fahiş emlak vergilerine karşı harekete geçti!

Fahiş emlak vergilerine karşı harekete geçen hükümet, fahiş emlak vergilerine savaş açtı. Vatandaşı korumak için değerleme takip sistemi kuruluyor.



Fahiş emlak vergileri hükümeti harekete geçirdi. Fahiş emlak vergilerine savaş açan hükümet, özellikle turistik bölgelerde yüzde 500'lere varan abartılı değerleme oranlarına karşı vatandaşı korumak için değerleme takip sistemi kuruyor. Sabah Gazetesi'nden Hazal Ateş'in haberine göre; 2018'de yapılacak değer artışında yüzde 50 sınır geçilemeyecek. 


Bazı bölgelerde ekonomik gerekçelerle örtüşmeyecek düzeyde vergi değerleri belirlendiğini ifade eden Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Vatandaşımızı mağdur eden bu uygulamalara izin verilmeyecek. Her ne şekilde olursa olsun bir yerin metrekare değeri 2018 için bu yıl belirlenen değerin yüzde 50 daha fazlası olamaz" ifadelerini kullandı.


Komisyonlar da izleniyor

Yapılan yeni düzenlemeye, emlak vergisinde belediyelere daha düşük bedel belirleme imkanı getirdi. Bu sistemle ilçeler arasında emlak vergisinde çok büyük fark olup olmadığı takip edilecek.  Emlak vergisine esas metrekare rayiç bedellerini takdir komisyonları belişeyecek. Belediyelere gönderilecek komisyon kararları 2018 yılında ödenecek emlak vergilerini düzenlemeyi dikkate alarak belirlenecek. 

Otomatik olarak güncellenecek

1.397 belediye yeni düzenlemeyi dikkate alarak, 2018 yılı beyan dönemi çalışmalarına devam ediyor. Değerlerin yüzde 50'yi aştığı yerlerde, arsa ve arazi birim değerleri yüzde 50 artırılmış kabul edilecek. İzleyen yıllarda yüzde 50 sınırı ile oluşan değer, emlak vergisi değerini esas alan diğer vergi ve harçlar için de geçerli olacak.


Yüksek tutara itiraz hakkı

Komisyon, emlak vergisi hesaplanan rayiç değeri etkileyen arsa metrekare değerini belirliyor. Belirlenen bu değer komisyon tarafından belediyelere bildiriliyor. Gayrimenkulün arsa metrekare toplamıyla banının inşaat maliyeti toplamı Emlak Vergisi matrahını oluşturuyor. Belediyeler de bu bedelleri esas alarak emlak vergisini vatandaşlardan alıyor. Vatandaş belirlenen bu rayiç bedeli öğrendiği andan itibaren itiraz da bulunup, vergi mahkemelerine dava açabiliyor.

 


Geri Dön