29 / 03 / 2024

Hükümlü ve tutuklular Edirne'deki tarihi yapıları restore ediyor!

Hükümlü ve tutuklular Edirne'deki tarihi yapıları restore ediyor!

Edirne Açık Ceza İnfaz Kurumu bünyesindeki tutuklu ve hükümlüler, Edirne Müze Müdürlüğü ve Edirne Vakıflar Müdürlüğü ile gerçekleştirilen protokoller doğrultusunda, Edirne Kapalı Ceza İnfaz Kurumundaki (Mahmudiye Kışlası) kuleli giriş kapısını restore etti



Edirne Açık Ceza İnfaz Kurumu bünyesindeki tutuklu ve hükümlüler, Edirne Müze Müdürlüğü ve Edirne Vakıflar Müdürlüğü ile gerçekleştirilen protokoller doğrultusunda, Edirne Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda (Mahmudiye Kışlası) bulunan kuleli giriş kapısını restore etti. 

Alınan bilgilere göre, Adalet Bakanlığı İşyurtları Kurumunca hükümlü ve tutukluların restorasyon alanında meslek edindirilmesini sağlamak ve işbaşı eğitimleri sırasında tarihi yapıların onarımına katkı sunmak için Edirne Açık Ceza İnfaz Kurumu bünyesinde açılan "Mimari Restorasyon Uygulamaları İş Kolu" çalışmalarına devam ediyor.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, bu kapsamda, Edirne Müze Müdürlüğü ve Edirne Vakıflar Müdürlüğü ile gerçekleştirilen protokoller doğrultusunda, çeşitli kazı çalışmalarında hükümlülerin istihdam edilmesine karar verildi. Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunca onaylanan proje doğrultusunda, 6 Temmuz tarihinde Kapalı Ceza İnfaz Kurumu (Mahmudiye Kışlası) kuleli giriş kapısının restorasyonuna başlandı.

İşyurtları Kurumunun hükümlülerinin işbaşı eğitimi maksadıyla temin ettiği ödenek ve Edirne Çevre Vakfının gözetimiyle, iş kolu personeli ile hükümlüler, kulelerin restorasyon çalışmalarını tamamladı.

- Yenilenen çürük kubbeli çatı iskeleti kurşunla kaplandı

Yapılan restorasyon kapsamında orijinal olmayan sıvalar kaldırıldı, tuğla duvar derzleri temizlenip eksikleri tamamlanarak horasan harcıyla sıvandı. Yenilenen çürük kubbeli çatı iskeleti ise kurşunla kaplandı. Tahrip olan kapı ve pencereler, döneme uygun olarak ahşap doğramalar ile yenilendi.

Kulelerin sağ ve sol kenarlarında bulunan çevre duvarlarının onarım ve restorasyonu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunun önerileri doğrultusunda sürüyor.

Diğer bir yandan, Ceza İnfaz Kurumlarımız yakınında bulunan ve maliye hazinesi adına kayıtlı Edirne Merkez Asker Hastanesi de korunması ve restore edilmesi için 24 Temmuz 2020 tarihinde Mimari Restorasyon Uygulamaları İş Kolunun faaliyetleri kapsamında kuruma tahsis edildi.

Bu kapsamda öncelikle çevre güvenliğinin sağlanması amacıyla duvarın etrafı tel örgüyle çevrildi. Bundan sonraki aşamada, duvarın çökmesinin engellenmesi, çevresinin temizlenmesi hedefleniyor.
 

İstanbul-Edirne demiryolu hattı projesi meclis gündeminde!


Geri Dön