19 / 04 / 2024

Hulki Müderrisler Kızılay'a bağışladığı arsasının iadesi için dava açtI!

Hulki Müderrisler Kızılay'a bağışladığı arsasının iadesi için dava açtI!

Kartal'daki arsasına hastane yapmak isteyen emekli doktor Hulki Müderrisler, inşaat yarım kalınca Türk Kızılayı'na bağışladı. Kızılay da ruhsat alamayınca Müderrisler arsanın iadesi için dava açtı



İstanbul GATA ve Haydarpaşa Numune Hastanesi'nde uzun yıllar başhekimlik yapan 90 yaşındaki Hulki Müderrisler, emekli olduktan sonra Kartal Yakacık'ta 4 bin 725 metrekare bir arsa satın alarak yaşlılara yönelik geriatri hastanesi yapmak için kolları sıvadı. 15 yıl önce başladığı hastanenin 4 katlı kaba inşaatını iki yıl içinde tamamladı. Ancak 1999'da bölgede yaşanan heyelan, inşaatın durmasına neden oldu. Kartal Belediyesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi hastanenin heyelandan etkilenecek konumda olduğuna dair iki rapor düzenledi. Bunun üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bölgeyi fore kazıklarla güçlendirdi. Ancak 2004'te yapılan nazım imar planıyla hastane inşaatının bulunduğu bölge park alanı ilan edildi. Müderrisler, 2008 Aralık'ta hastane inşaatını Türk Kızılayı Derneği'ne bağışladı. 


KARTAL'DAN ONAY YOK 

Türk Kızılayı, 2009 Mart'ta İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'ne başvurarak inşaatın tamamlanması için arazinin yeniden geriatri hastanesi alanına alınmasını talep etti. Talep 12 Mart 2010'da kabul edildi. İmar planının 1/1000 ölçekli planlara işlenmesi için Kartal Belediyesi'ne başvuruldu. Kartal Belediye Meclisi'nde üç kez görüşülen dosya onaylanmadı. Bağış sözleşmesine göre Kızılay'ın hastane inşaatına 2 yıl içinde başlaması gerektiğini ancak ruhsat alınamadığını belirten Müderrisler, bağışlama sözlemşesinin iptali ve arazisinin iadesi için dava açtı. 


ARSASINI BAĞIŞLAYACAK YER ARIYOR

Türk Kızılay'ının avukatları ise Müderrisler'in ruhsat alamayacağını anlayınca inşaatı bağışladığını belirterek, davanın reddini talep etti. Mahkeme, ifa (yapma) imkânsızlığı gerekçesiyle taraflar arasındaki bağış sözleşmesinin geçersiz olduğunu belirterek araziyi Müderrisler adına tescil etti. Müderrisler, araziyi hastane veya yurt olarak tamamlayacak bir sivil toplum kuruluşuna bağışlamak istediğini, yapının bir an önce bitirilmesini ve kendi adını taşıyan bir kurum olarak hizmet vermesini istediğini söyledi. 


Hasan Ay-Sabah


Geri Dön