16 / 04 / 2024

Hüseyin Ekrem Elginkan kimdir?

Hüseyin Ekrem Elginkan kimdir?

Elginkan Holding'in sahibi Hüseyin Ekrem Elginkan kimdir? Hüseyin Ekrem Elginkan ne zaman vefat etti? İşte Hüseyin Ekrem Elginkan'nın biyografisi ve Elginkan Holding tarihçesi bu haberde...



Hüseyin Ekrem Elginkan kimdir?

Hüseyin Ekrem Elginkan, 1924 yılı  İzmir  doğumlu. Hüseyin Ekrem Elginkan'ın çocukluğu kardeşi Cahit Elginkan ile İzmir Varyant’ta geçti. Ekrem Elginkani 2 Nisan 1999 yılında vefat etti.


İzmir Erkek Lisesi'ni bitirdikten sonra Necmettin Erbakan ve Süleyman Demirel’le aynı dönemde, 1948 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Makine Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. 1951 yılında ilk şirketini kurdu.


Çalışma arkadaşlarına, “Ben dahi hata yapmışsam, bunu raporunuzda açıkça belirtin” diyordu.


Elginkan Holding tarihçe:

Cahit Elginkan’ın ölümünden sonra Ekrem Elginkan işi tamamen profesyonellerle götürdü. 1967’de Elginkan Holding kuruldu. Satışlar büyüdükçe basınçlı döküm işine girildi ve 1969’da Elba doğdu. Ardından gaz armatürleri (fırın musluğu, ocak musluğu, dedantör) işine girdiler. 1970’te Manisa’da valf fabrikası kuruldu. 1972’de armatür üretiminin bir bölümü Edirne’de kurulan fabrikada sürdü. 


Aynı yıl baba Ahmet Elginkan vefat etti. Şirketlerin büyümesi Uşak’ta ve Bursa’da kurulan fabrikalar ile sürdü. 1978 yılında seramik işine girdiler ve Serel şirketi doğdu. Topluluk o dönemde ilaç sektörüne bile el attı. Ekrem Elginkan daha ECA’yı ilk kurduğu günlerde vakıf aracılığıyla yönetilen bir topluluk oluşturmayı amaçlamıştı, topluluğun kendi başına varlığını sürdürüp hamleler yapabildiğini görmek istiyordu. 


Bu hedefi 1985’te annesinin sağlığında gerçekleştirdi, Ümmehan Elginkan, ölmeden kısa süre önce Elginkan Vakfı’nın kurulduğunu görebildi. 


Elginkan Vakfı tarihçe:

1954 yılında Anne Ümmehan Elginkan, Hüseyin Ekrem Elginkan ve Hüseyin Cahit Elginkan; Elginkan Vakfı'nın kurulma kararını alır; bu karar daha sonraki yıllarda çeşitli aşamaları takiben 1985'de hayata geçer. 


Türkiye’de yerleşik işletme gruplarında vakıf kurma ve/veya vakıflarla bağ kurma sıklıkla karşılaşılan bir uygulama olmamakla birlikte, Topluluğun yönetimini bir Vakıf aracılığı ile yapmak sıra dışı bir uygulama olarak görülmektedir. 





Geri Dön