17 / 04 / 2024

Hüseyin Sözlü: Kentin siluetini düzenleyelim!

Hüseyin Sözlü: Kentin siluetini düzenleyelim!

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’yü ziyaret eden yapı müteahhitleri, Hüseyin Sözlü’yle kente enerji ve sinerji geldiğini belirterek, birlikte güzel işlere imza atacaklarına olan inançlarını dile getirdiler.



Adana Yapı Müteahhitleri Derneği (AYAMDER) Başkanı Mustafa Fidan Vursavuş ve dernek yönetim kurulu üyeleri,  Adana  Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’yü ziyaret etti. Başkan Hüseyin Sözlü, müteahhitlerden nitelikli binalar yapmalarını isterken, Vursavuş, kentsel dönüşümde üzerlerine düşeni yapmaya hazır oldukları mesajını verdi.


ÖZLEDİĞİMİZ TABLO


Hüseyin Sözlü’nün Adana Büyükşehir Belediye Başkanı olduğundan bu yana geçen 1 yılda, kendilerine kulak verilen, karşılıklı görüşlerin paylaşıldığı bir dönem yaşadıklarını kaydeden Mustafa Fidan Vursavuş, Özlediğimiz tablo buydu. Bu bizim için önemli. Kenti seven insanlar birbirlerini dinlemediği sürece bir yere varılamıyor. Sağolun, varolun, öncelikle bu bizi çok mutlu etti” dedi.


İnşaat sektörünün lokomotif sektörlerden biri olduğunu kaydeden Vursavuş,  “Lokomotifin ehil ellerde, en önde olması, kanunlarla, nizamlarla yürümesi gerek. Ankara’yla ilgili söylüyorum bunu. Özellikle yap-sat müteahhitliğinin bir kanunu yok. Onunla ilgili çabalarımız var. İnşallah önümüzdeki dönem ülkeyi yönetecek iktidar, bununla ilgili kanuni düzenlemeleri yapar da, kimin, hangi şartlarda müteahhitlik yapabileceği netnik kazanır. Bunlar şu anda kontrol altında değil. Gece rüyanızda görüp, sabah müteahhit olabiliyorsunuz” diye konuştu.


ENERJİ, SİNERJİ GETİRDİNİZ


Yıllardır Adana’daki en büyük sorunun arsa problemi olduğunu ifade eden Vursavuş, şöyle devam etti: “Tarım arazilerilerinin tahrip edilmemesi gerektiğiyle ilgili söylemlerinizde yanınızda yer almamak mümkün değil. Milyonlarca yıl sürüyor 3 cm toprağın oluşması. Ziraatçi olmanızdan kaynaklı bildiğiniz ve hassas olduğunuz bir konu. Şehir içindeki muhtemel yapılabilecek yerleri de beraber planlayarak, özellikle Sümer Mahallesi, Namık Kemal Mahallesi, Tellidere Mahallesi  gibi yerlerde düzenlemeler gerçekleştirilebilir. Türkiye’de ve Adana’da önünde fotoğraf çektirebileceğimiz nitelikte bir bina yok. Türkiye’de böyle bir vizyon yok. Buna neden Adana’dan başlanmasın. Sizin samimiyetinize güveniyoruz ve inanıyoruz. Kente, bize, enerji, sinerji verdiniz. Bunu da önümüzdeki yıllara taşırsak, çocuklarımız Adana’yı terk etmez. Dışarıda okuyan çocuklarımız buraya dönmezlerse, biz burada ne kadar para sahibi olursak olalım mutlu olamayacağız. Bizim mutluluğumuz da bu işlere bağlı. Çocuklar Adana’ya dönsün, başka derdimiz yok. Onun için kentin bir dinamik sağlaması lazım ve inşaat da en başta geleni. Kentsel dönüşümde bize düşen bir görev olduğunda yanınızdayız, emrinizdeyiz Başkanım. Birlikteyiz, ayrımız, gayrımız yok.


İSTİHDAMA KATKI KOYACAK ŞEKİLDE UYGULAMA GERÇEKLEŞTİRİLECEK


Tellidere ve diğer mahallelerdeki problemleri yakın zamanda çözeceklerini açıklayan Başkan Sözlü, şunları söyledi: “Arsa problemini çözerken, geniş  boyutlarda yaptığımız zaman, adanın tümüne arzu ettiğiniz yoğunluğu vereceğiz. Daha küçük parsellere daha düşük yoğunluk verilecek ve işinizi kolaylaştıracağım. Hak sahipleriyle anlaşmanızı teşvik edeceğim. Hak sahibi de kazanacak, siz de kazanacaksınız. Ortada bir rant varsa, hak sahibiyle müteahhidin arasında olacak. Belediye bundan kendine pay çıkarmayacak.


Geniş ada uygulamalarında, büyük sitelerde, Adana’nın orta vadede istihdam problemini de çözeceğimize inanıyorum. Bir blok apartman ne kapıcı, ne güvenlik, ne bahçıvan çalıştırır. Geniş uygulamalarda istihdama da katkı konulur. Geniş uyulamalarda Adana’da hizmet sektörünün, bu tip uygulamaların önünü açacağını düşünüyorum. Şu anda sizler için arsaları elde edemediğinizden dolayı sıkıntılı yerler var. Oraları çözersek, sizin de arsa probleminiz çözülür. En azından sermaye sahibi olarak da sizin için çok riskli yerler olmaz. Bu zaman dilimi içinde de nitelikli bir dönüşümü el birliğiyle sağlamış oluruz. Yapı müteahhitlerine elverişli ortamlar sağlanıp, nitelik açısından da, prensip olarak mutabakata vardığımızda ve siz de bunu uyguladığınız zaman inşallah Adana’nın kötü silüetini de sizlerle beraber düzeltiriz.”


NİTELİKLİ BİNALAR YAPIN


Başkan Hüseyin Sözlü, şehrin girişimcilerini, müteahhitlerini sahaya dahil etmek gerektiğinin altını çizerek, konuşmasını şöyle tamamladı: “TOKİ’ye Adana’yı verseniz, 20 yılda gücü yetmez dönüştürmeye.  TOKİ  burada yol gösterici, tecrübesinden, birikiminden istifade ettirici olmalı. Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nde söyledim. Bir yerle ilgili proje hazırlıyorsunuz, TOKİ’nin elinde 8 ay bekliyor.  Sinanpaşa, 8 yıldır devletin önünde bekliyor. Yerel yönetimlerin bu konuda önü açılmalı. Ben bu dönem komisyonların tamanının müşterek çalışmasını sağlıyorum. Hiç bir siyasi partinin gözünden kaçmasın projeler, çalışmalar. İmar da dahil olmak üzere. Gizli, kapaklı, sokağa çıktığımızda bizi zan altında bırakacak uygulamalar olmasın, vatandaşın feveran edeceği uygulamalar olmasın. Kimse ‘Ben yaptım oldu’ diyemesin. Doğru ortak paydada çalışalım.


Kentsel dönüşümü sadece, müteahhitlerin hazır iş gücünü çalıştırdığı, hak sahibinin de günü kurtardığı bir faaliyet olarak değil, şehirde kaçırmış olduğumuz fırsatları yakalayabilmek adına değerlendirmemiz lazım. Burada en büyük iş bize düşüyor. Biz, size doğru planlama yapacağız, sunacağız, siz de tecrübelerinizden istifade ederek nitelikli yapılar yapacaksınız artık.


Hiç ucuz yapıya girmeyin. Çok ucuz yapıp karı artırma niyetinın dışında, nitelikli yapın. Evi alan içine girdiğinde para harcamasın. Dış cephelerde, mimari özelliklerde şehire bir kimlik katmaya çalışın, iddialı projeler ortaya koyun. Biz de üzerimize düşen görevimizi yaparız. Hak sahiplerinin yerine uygulama yaparken, kendimize pay çıkarma isteğimiz kesinlikle olmaz. Adana kazanacak, şehir düzenlenecek. Her şey ahlaki normlarda olacak.”


Ekspres


Geri Dön