27 / 04 / 2024

İBB arazilerindeki kaçak yapılar için İBB Emlak Müdürlüğü'nden teklif!

 İBB arazilerindeki kaçak yapılar için İBB Emlak Müdürlüğü'nden teklif!

İstanbul’da İBB’ye ait parseller üzerinde kaçak olarak yapılan ve imar barışından faydalanan binlerce yapı, tapusunu alamadı. Çünkü İBB’nin bakanlıktan “yapı kayıt belgesi” almış hak sahiplerine arazileri yasa çerçevesinde doğrudan satma girişimine, AKP-MHP grubundan izin çıkmadı.



2018'de çıkarılan imar barışından faydalanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) mülkiyeti üzerindeki arazilere kaçak olarak yapıların durumu İBB Meclisi temmuz ayı oturumlarında konuşuldu. 

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; İstanbul'da yaklaşık 2-3 bin kişiyi ilgilendiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yapı kayıt belgesi almış hak sahiplerine tapularının verilebilmesi amacıyla İBB Emlak Müdürlüğü bir teklif hazırladı.

Teklifte, bakanlığında yayımladığı konuya ilişkin tebliğde; belediyelerin özel mülkiyetinde olan taşınmazlara yapılmış yapılara yapı kayıt belgesi verilebileceği ve bedeli belediyeye ödenmek kaydıyla taşınmazların doğrudan satılabileceğinin bildirildiği belirtildi. 

“SATIŞ YÖNETİMİ BELİRLENSİN”

Teklifte, tebliğde yapının sahibine başvurusu halinde satışın ne şekilde yapılacağına açıklık getirilmediğine vurgu yapılarak, İBB Meclisi'nin satışın nasıl yapılacağı ile ilgili karar alması talep edildi. Teklif meclise havale edildi.

MÜDÜRLÜĞÜNE İADE EDİLDİ

Hukuk-Altyapı, Mesken ve Emlak komisyonlarının ortak raporunda belediye meclisine ait bir yetkinin, genel yetki devri şeklinde İBB başkanlığına devredilmesinin hukuken mümkün olmadığı belirtildi. 

Satışı yapılacak taşınmazların her biri için taşınmaz tapu bilgileri gibi verilerin bulunduğu dosyaların sunulması halinde değerlendirme yapılacağı ifade edilerek dosya müdürlüğüne iade edildi. İade kararı CHP-İYİ Parti grubunun muhalefeti, AKP-MHP grubunun “kabul” oyları ile geçti.

“2-3 BİN KİŞİ BU KARARI BEKLİYOR”

Hukuk Komisyonu'nun CHP'li Üyesi Mithat Çelik karara tepki gösterdi ve şunları kaydetti: 

- Bakanlıktan yapı kayıt almış binlerce vatandaşa AKP ‘hayır' dedi. İnsanlar tapularını bekliyor, ödeme yapmaya hazırlar.

- Yasa da belediyeye ‘satışı yap' diyor. İzlenecek yolun belirlenmesi için meclise teklif getirildi.

- AKP, bu yerlerin kime verileceğini görmek istedi. Ama bu talep yasal değil. Vatandaşın elinden bakanlıktan alınmış yapı kayıt belgeleri var. 2-3 bin kişi bu kararı bekliyordu.

- Belediyeye de gelir getirecekti. Ama şu an vatandaş tapusunu alıp parayı yatıramıyor.

İBB’nin TÜGVA’dan geri aldığı yurtta kira krizi!


Geri Dön