29 / 03 / 2024

İBB Ek Hizmet Binası'nın planları iptal mi edildi?

İBB Ek Hizmet Binası'nın planları iptal mi edildi?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Bakırköy ilçesindeki Marmara Forum AVM’nin kaçak olan otopark ve ofis binalarını 2008 ve 2011 yıllarında iki defa mühürledi ve  ruhsatların iptali için dava açtı. Bu davada son durum ne? İşte ayrıntılar...



İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Bakırköy ilçesindeki Marmara Forum AVM’nin kaçak olan otopark ve ofis binalarını 2008 ve 2011 yıllarında iki defa mühürledi ve ruhsatların iptali için dava açtı. Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; dava sürerken 2013'te AVM’nin açılışı yapıldı.

2014'te İBB’nin kazandığı davanın sonucunda 250 bin metrekare büyüklüğündeki AVM’nin 60 bin metrekaresinin kaçak olduğu tespit edildi ve iskanına ilişkin iptal kararı verildi. Kaçak durumdaki AVM’nin durumu Mayıs 2016'da İBB Meclisi’nin gündemi getirildi ve dikkat çeken bir karara imza atıldı.

İBB Ek Hizmet Binası nın planları iptal mi edildi?

İBB ile AVM’nin sahibi Multi Emlak Geliştirme Yatırım Şirketi arasında tartışmalı bir protokol yapıldı. Protokol göre İBB, kaçak yapılar için ruhsat ve iskan düzenlenebilmesi için imar planında değişikliklere gidecek. 

Multi Yatırım Şirketi de aynı parsel üzerinde kendi mülkiyetindeki 33 bin 136 metrekare büyüklüğündeki ofis alanına denk olan hissesini ve Osmaniye Mahallesi’nde Bakırköy Metro İstasyonu’nun yanındaki 16 bin metrekarelik arsayı İBB’ye verceekti. 

Kaçaklara af getiren imar planının yapılmasının ardından arsalar 30 Haziran 2016 tarihinde İBB’ye verildi. İBB, AVM’nin yanındaki yapıyı, ek hizmet binası şeklinde kullanmaya başladı.

DANIŞTAY İPTAL KARARINI ONADI

Plan değişikliğine ve protokole karşı, dönemin CHP’li İBB Meclis Üyeleri Nadir Ataman, Taner Kazanoğlu, Hüseyin Sağ dava açtı.

İstanbul 7. İdare Mahkemesi 2018'de davayı reddetti. Red kararı istinafa götürüldü. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 4. İdare Dava Dairesi davayı 20 Haziran 2019 tarihinde karara bağladı ve kısmen kabul etti, kısmen reddetti. 

Kararla imar planları iptal edildi, İBB ile AVM yönetimi arasındaki protokolün iptali ise uygun görülmedi. Kararda, nazım imar planının, mevzuata aykırı olarak planlama ve şehircilik ilkelerine uyulmadan gerçekleştirildiği belirlendi. Bu karar da temyize götürüldü. Temyiz başvurusu Danıştay 6. Dairesi tarafından 18 Mayıs 2021'de kesin şekilde karara bağlandı. 

İBB Ek Hizmet Binası nın planları iptal mi edildi?

Oybirliğiyle verilen kararda, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 4. İdare Dava Dairesince alınan karar, hukuka ve usule uygun görüldüve bozulmasını gerektirecek bir sebep olmaması sebebiyle onandı.

İBB ile AVM yönetimi arasında imzlaanan protokol için iptal kararı verilmedi fakat imar planları kesin şekilde iptal edildi. Bu durumda AVM ve İBB Ek Hizmet Binası plansız kaldı. 

PLAN NEDEN İPTAL EDİLDİ?

İmar planın için verilen iptal kararında; plan notu ile gizli bir emsal fazlalığı getirilerek alanda yapı yoğunluğuna neden olunduğu vurgulandı. Önceki plandaki kamusal alana hizmet edecek olan “açık otopark alanı”nın kaldırılarak özel firmanın da faydalanacağı şekilde otopark alanı tespit edildiği ve bunun da planlama tekniğine uygun olmadığı belirlendi.

Amasra’nın imar planları davalık oldu!


Geri Dön