29 / 03 / 2024

İBB, Fetih Koleji arsasını yeşil alan ilan etti!

İBB, Fetih Koleji arsasını yeşil alan ilan etti!

Gaziosmanpaşa'da Viaport Venezia projesine komşu alanda yapımı süren Fetih Koleji'nin 6 bin 931 metrekare büyüklüğündeki arsası, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin kararıyla yeşil alan ilan edildi. İnşaat son katında mühürlendi... İşte detaylar...



İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Gaziosmanpaşa’da  kaba inşaatı bitmek üzere olan Fetih Öğretim İşletmeleri’ne ait Fatih Koleji’nin arsasına el koyup yeşil alana çevirdi. Okul arazisinin yanı başında ise 30 katlı 5 gökdelenin de bulunduğu 2.500 konutluk Venezia projesi inşa ediliyor. İstanbul Şehir Plancıları Odası Başkanı Tayfun Kahraman, “Karar iyi niyetli değil. Eğer donatı eksikliği ortaya çıkıyorsa önce yüksek yoğunluklu konutlara  izin verilmemesi gerekirdi.” dedi.


Gaziosmanpaşa Karadeniz Mahallesi’nde inşaatı süren Fetih Öğretim İşletmeleri’ne ait Fatih Koleji arsasının yeşil alan ilan edilmesine ilişkin süreç şöyle gelişti: 2004 yılında hazırlanan Gaziosmanpaşa TEM Güneyi Revizyon Nazım İmar Planı’nda söz konusu parsel, eğitim (ilköğretim) alanı olarak belirlenmişti. 6 bin 931 metrekarelik arsa Fetih Öğretim İşletmeleri tarafından 7 Temmuz 2009’da yapılan ihalede 5 milyon 242 bin liraya satın alındı. Geçen yıl da inşaata başlandı.


Gaziosmanpaşa Belediyesi zabıta memurları, inşaatın son katına geldiğinde 21 Nisan 2014 tarihinde inşaatı mühürledi. Belediye, ruhsatlı şekilde inşaatına başlanan arsanın yeşil alan ilan edilmesi için 6 Haziran’da Büyükşehir Belediyesi’ne müracaat etti. 


İmar Komisyonu’nun 13 Haziran 2014 tarihli kararında söz konusu parselin yeşil alan olabilmesi için tapu sahibinden muvafakatname ya da İSKİ ve UKOME ile Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü gibi en az üç kurumdan görüş alınmadığı ifade ediliyor.


Kaba inşaatı bitme safhasına geldiği halde yeşil alana çevrilen arsanın yanında içerisinde 30’ar katlı 5 gökdelenin de bulunduğu 2 bin 500 konutluk Venezia projesi yapılıyor.


‘İYİ NİYETLİ BİR GİRİŞİM DEĞİL’


İstanbul Şehir Plancıları Odası Başkanı Tayfun Kahraman, söz konusu kararın iyi niyetli olmadığını söyledi. Öncelikle, yeşil alan ve sosyal donatı alanı ihtiyacı ortaya çıkartacak yüksek yoğunluklu inşaat projelerine izin verilmemesi gerektiğini, bu tip taleplerde önceliğin kamu arazilerinden karşılanmak suretiyle giderildiğini belirten Kahraman, “Çok katlı yapıların inşa edildiği Venezia ve benzeri yüksek yoğunluklu alanlar bu ihtiyacı ortaya çıkartıyor. Bu ihtiyacı ortaya çıkaracak böyle bir yapılaşmaya izin verdikten sonra, ruhsat düzenlenmiş bir alanı yeşil alana çevirmeyi iyi niyetli bir planlama kararı olarak görmüyorum.” dedi.


Zaman


Geri Dön