26 / 04 / 2024

İBB kiraladığı taşınmazları TÜRGEV'e mi tahsis ediyor?

İBB kiraladığı taşınmazları TÜRGEV'e mi tahsis ediyor?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve bağlı ilçe belediyeleri kiraladığı taşınmazları TÜRGEV, ENSAR ve Aziz Mahmut Hüdai gibi vakıflara tahsis etmeye başladı.



İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve bağlı ilçe belediyeleri kiraladığı taşınmazları  TÜRGEV, ENSAR ve Aziz Mahmut Hüdai gibi vakıflara tahsis etmeye başladı. Kiraları İstanbul halkından kesilen emlak vergileri ile ödenen bu kiralık taşınmazların sadece İBB tarafından tahsis edilenlerin aylık kira maliyeti 1 milyon, yıllık maliyeti ise 12 milyon TL. 12 Kasım 2015 günkü İBB meclis gündemine gelen 6 ayrı rapor ile 20 taşınmaz 6 ayrı vakıflara tahsis edildi. Bu binaların 3 tanesinin mülkiyeti İBB’ye aitken 17 bina şahıslardan kiralama yoluyla alınıp yandaş vakıfların kullanımına verildi. Yıllık 12 milyon TL kira ödenen bu binaların 5 tanesi TÜRGEV’e, 6 tanesi ENSAR Vakfı’na, 2 tanesi Aziz Mahmut Hüdai Vakfı’na, 1 tane Dar’ul Fünun, 1 tanesi de Asitane Vakfı’nın hizmetine verildi.


Yandaş vakıflardan TÜRGEV’e verilen 4 adet kiralık taşınmazın İstanbul belediyesine kira maliyeti 465 bin TL. TÜRGEV’e verilen bir taşınmazın ise kira bedelini tespit edemedik. ENSAR Vakfı’nın kullanımına verilen 5 adet binanın İstanbullunun cebinden ödenen toplam aylık kira maliyeti 152 bin 500 TL. Bu vakfa Kartal’da tahsis edilen bir binanın kirası da bilinmiyor. Aziz Mahmut Hüdai Vakfı’na verilen 2 binanın aylık kira maliyeti ise 184 bin 500 TL.


CHP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Av. Erhan Aslaner, İBB tarafından kiralanan ancak yandaş vakıflara tahsis edilen binaların dışında ilçe belediyeleri tarafından kiralanıp tahsis edilen taşınmazlar da bulunduğuna dikkat çekerek, ilçe belediyeleri tarafından tahsis edilen binaların kira bedelleri de göz önüne alındığında İstanbul halkına maliyetinin çok daha büyük olduğunu belirtti. CHP’li komisyon üyeleri olarak komisyonda kiralanan binaların yandaş vakıflara tahsisi edilmesine karşı oy kullandıklarını anımsatarak, AKP’nin sayısal üstünlükle istediği kararları geçirdiğini söyledi.


Sosyal tesis Ensar Vakfı'na


K.çekmece Belediyesi halkın kullanımı için yaptırdığı sosyal tesisi Tasavvuf Musikisi Dersleri verilmesi için Ensar Vakfı’na tahsis etti. Vakfın faaliyetleri arasında “tasavvuf musikisi dersleri” olmamasına karşın ilçe belediyesi Atakent Mah. 635 ada 1 parseldeki sosyal tesisin Ensar Vakfı’na tahsis kararının iptali için CHP’liler dava açtı. CHP’li Meclis üyeleri dava dilekçelerinde tesisin ENSAR Vakfı’na devri için protokol yapılmadan vakfın flamalarının asıldığını, mahalle halkına hizmet vermesi gereken kamuya ait yerin kullanım amacının daraltılarak sadece bir vakfın kullanımına tahsis etmenin hukuka aykırı olduğunu savundular.


Hayalet bina tapuda arsa


AKP’li Üsküdar Belediyesi tarafından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yönetiminde olduğu Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı’na (TÜRGEV) tahsis edilen ve kız öğrencilere hizmet veren Küplüce’deki Mihrimah Sultan Misafirhanesi’nin tapu kayıtlarında ‘arsa’ olarak yer aldığı ortaya çıktı. Hem tapuda hem de Üsküdar Belediyesi veri tabanında halen ‘arsa’ olarak görünen Boğaz manzaralı arsanın üzerinde TÜRGEV’e ait 5 katlı bina bulunuyor. Belediye yetkilileri durumu “sahipsiz binanın yıkılması yerine, değerlendirilerek ‘kamu yararına uygun’ bir şekilde kullanılmasının daha doğru buldukları” şeklinde savundu.


Bina değil arsa


17-25 Aralık yolsuzluk soruşturması sırasında gündemden düşmeyen TÜRGEV’in kullanımda olan bina, yaklaşık 15 yıl önce bir vatandaşın kamu arazisine inşaat yapmasıyla başladı. 2002 yazına ait uydu görüntülerinde de kaba inşaatı bitmiş görünen binanın da yer aldığı arsa, Üsküdar Belediyesi mülkiyetine geçirildi ancak bina kayıtlara geçmedi.


Üsküdar Belediye Başkanlığı ile TÜRGEV arasında, taşınmazın kullanımına ilişkin 6 Temmuz 2015 tarihinde ortak hizmet protokolü imzalandı. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ve TÜRGEV Başkanı Arzu Akalın’ın imzaladığı protokolle Küplüce Mahallesi 1193 ada, 45 parsel, protokolde ‘taşınmaz’ olarak, Üsküdar Belediye Meclisi’nde alınan kararda ise ‘belediyemizin kullanımında bulunan bina’ olarak tanımlanıyor. Misafirhane olarak kullanılan binanın ‘kaçak’ olduğunu savunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Üsküdar Belediyesi Meclis Üyesi Erdal Tüfekçi, “Üsküdar Belediyesi olarak, burayı yurt olarak nasıl tahsis ettik. İskânı olmayan bina nasıl yurt olabilir. Belediyemiz hukuka aykırı davranmıştır” dedi. Tahsis için düzenlenen protokolde fesih ile ilgili 11. maddeye göre taraflar sözleşmeyi ancak mutabakat halinde feshedebiliyor. Bu maddeye dikkat çeken Tüfekçi “Bu vakıf ileride bir gün kendi yapmadığı halen de kaçak olan bina için, ‘Bu bina benim’ diyerek tazminat isteyebilir” diye konuştu.





Cumhuriyet


Geri Dön