25 / 04 / 2024

İBB Üsküdar'da AVM yapılmasına izin verdi!

İBB Üsküdar'da AVM yapılmasına izin verdi!

İBB, 19 bin metrekarelik araziye 15.50 metre yüksekliğinde alışveriş merkezi, otel, ticaret merkezinin yapılması için izin verdi



Plan tadilatı raporunda, "Söz konusu arazinin 15.50 metre yüksekliğinde bir ticaret ve konut alanına ayrılması İmar Kanunu'na aykırılık teşkil ettiğinden hukuki sorunlar oluşabilir" denildi.

İBB, Üsküdar'da Selimiye Kışlası, Marmara Üniversitesi ve Karacaahmet Mezarlığı'nın olduğu bölgedeki 19 bin metrekarelik araziye 15.50 metre yüksekliğinde alışveriş merkezi, otel, ticaret merkezinin yapılması için izin verdi.
İBB Meclisi'nin 14 Mayıs'ta gerçekleşen oturumunda görüşülen plan tadilatı teklifinde, mülkiyeti İBB'ye ait olan 19 bin 611 metrekare alanın "İdari Tesis Alanı´ndan çıkarılarak "Konut+Ticaret" alanına alınması istendi. Söz konusu plan tadilatı raporuna göre, araziye "özel sağlık tesis, özel eğitim tesisi, konaklama tesisi, otel ve alışveriş merkezi" yapılmasının önü açıldı. 2.25 emsal inşaat izninin verildiği araziye yapılacak binanın yüksekliği ise 15.50 metreyle sınırlandırıldı. Araziye ilişkin daha önce hazırlanan plan değişikliği tadilatında ise arazinin dini tesis alanına alınması istenmişti. Söz konusu rapor, İBB Meclisi'ne sunulmasına karşın ilgili kurumların görüşleri eksik olduğu gerekçesiyle iade edilmişti. Plan tadilatı CHP'li üyelerin itirazlarına karşın AKP'li üyelerin oyçokluğu ile kabul edildi.

'Hukuki sorunlar yaşanabilir'
Arazinin bitişiğinde ise mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait 6 bin 640 metrekarelik arazi bulunuyor. Raporda, arazinin imar planlarında korunması gereken "yeşil alan" olarak terkinli olduğuna dikkat çekilerek "Söz konusu arazinin 15.50 metre yüksekliğinde bir ticaret ve konut alanına ayrılması İmar Kanunu'na aykırılık teşkil ettiğinden hukuki sorunlar oluşabilir" uyarısında bulunuldu. Şehir ve Planlama Müdürlüğü, arazinin çevresinde "Askeri alan, üniversite alam, mezarlık alanı, idari tesis alanı, yeşil alan ve spor alanlarının" bulunduğunu anımsatarak "... çevredeki konut alanları için verilen hektar başına 500 kişi yoğunluğunun, değişiklikle hektar başına yaklaşık 900 kişiye çıkmaktadır. Teklif bölge planlarıyla çeliştiği, donatı azaltıcı, yapı, nüfus ve trafik yoğunluğunu arttırıcı niteliktedir" görüşüyle değişikliği eleştirdi.
Cumhuriyet

Geri Dön