26 / 04 / 2024

İBB'den Hacıosman Atatürk Kent Ormanı'nda kaçak inşaat!

İBB'den Hacıosman Atatürk Kent Ormanı'nda kaçak inşaat!

İBB'nin Hacıosman Atatürk Kent Ormanı'nda kaçak yapı inşa ettiği iddia edildi. Geçtiğimiz aylarda yandaş bir şirkete 26 milyon TL'lik ihale veren İBB yönetimi, proje onay merci olan İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü'nden izin almadan kaçak yapı inşaatlarına başladı.



İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Hacıosman Atatürk Kent Ormanı’nı halka açma bahanesi adı altında resmen ranta açıldı. Star'da yer alan habere göre; İstanbul’un akciğeri niteliğindeki ormanda, kaçak yapılar inşa etmeye başladı.

BOĞAZ MANZARALI “İBBKONDU”

Sarıyer'de bulunan Hacıosman Atatürk Kent Ormanı, 1 milyon metrekareden fazla bir alanda yer alıyor. Yüzyıllar boyunca doğallığını koruyan ormanlık alan, farklı türdeki çok sayıda bitki ve hayvana ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda yıl içerisinde çok sayıda göçmen kuşlara da ev sahipliğinde bulunan ormanın geleceği, İBB yönetimi elinde tehdit altında. Halka açma bahanesiyle ranta açılan ormanlık alanın içerisinde çok sayıda inşaat yapıldığı ortaya çıktı. Ancak, 6831 sayılı Orman Kanunun 1. Maddesi (g) bendi kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü’nün izin vermesi gerekiyordu. İlgili müdürlükten izin almadan başlatılan ve halen devam eden kaçak inşaat faaliyetleriyle hem çok sayıda “İBBKondu” yapılıyor hem de canlıların ekosistemi seçiliyor.

EKOSİSTEM TEHDİT ALTINDA

İnşaat ve yol çalışmalarının yanı sıra ormanlık alanın içerisinde manolya, zeytin ağacı, çalı türleri gibi çeşitli ağaçlar da ekiliyor. Ormanın kendine özgü habitatına sahip olmayan ağaç ve bitki türlerinin ekilmesi, ekosistemi de olumsuz yansıyor.

YANDAŞ FİRMAYA 26 MİLYON TL’LİK KIYAK

İlgili müdürlüğe hiçbir şekilde başvuru yapmayan İBB yönetimi, geçtiğimiz Mart ayında da Hacıosman Atatürk Kent Ormanı için “Çevre Düzenleme İnşaatı” ihalesi düzenlendi. İhalenin 26 milyon 605 bin TL bedel ile ihale yandaş bir şirkete devredildiği ortaya çıktı. 

AK PARTİ İSTANBUL İL BAŞKANI BAYRAM ŞENOCAK'TAN SERT TEPKİ

İBB tarafından yapılan girişimle AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak'tan sert tepki gösterdi. Şenocak, Twitter hesabı üzerinden "Yine çevre katliamı, yine EkoFelaket! 1. derece sit alanı vasfına sahip #HacıosmanKorusu’nda CHP’li İBB Başkanı EkoFelaket kaçak binalar dikiyor. İlçe Başkanlarıyla “zabıtacılık” oynayan “kamelya röntgencisi” CHP İl Başkanı sanırım bu sefer “erketecilik” yapıyor!" ifadelerini kullandı.
 


Geri Dön