27 / 04 / 2024

İdlib'de iki belde 'yıkılmış kent' ilan edildi!

İdlib'de iki belde 'yıkılmış kent' ilan edildi!

Suriye için yapılan Astana anlaşmalarına göre "İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi" içinde, Soçi mutabakatına göre de silahsızlandırılmış alanda bulunan iki belde, "yıkılmış kent" olarak ilan edildi.



Suriye'nin İdlib ilinde yer alan Beşşar Esed rejimi güçlerini son iki aydır devam eden şiddetli saldırıları nedeniyle "yıkılmış kent" olarak ilan edildi.

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, Tuh ve Cercenaz beldeleri, Türkiye ve Rusya arasında imzalanan Soçi mutabakatı kapsamında ağır silahlardan arındırılmış olmasına rağmen, son iki aydır rejim güçlerinin şiddetli saldırıları altında bulunuyordu.

Rejimin cephe hattına yalnızca 12 kilometre mesafe uzaklıkta bulunan beldelerde yoğun topçu saldırıları, binlerce evi yıktı ya da ağır hasar verdi. Onlarca sivil hayatını kaybetti. Yerel meclisler, iki beldeyi, nüfuslarının yaklaşık yüzde 85'inin göç etmesiyle beldeleri "yıkılmış kent" ilan etti.

Tuh beldesinin yerel meclis üyesi Medyad Gacar,  yaptığı açıklamada, beldenin iki aydan beri Esed rejiminin topçu saldırılarına uğradığını anlattı. Gacar, "Esed rejimi güçleri iki aydan beri sürekli saldırıyor. İnsanlar can endişesi taşıyordu. Halk daha güvenli yerleşimlere ve Türkiye sınırına göç etti."diye konuştu.

Suriye'de özelikle göç olaylarını takip eden ve ihtiyaç sahibi sivillere yardım ulaştıran Suriye Müdahale Kurumu Müdürü Muhammed Hallac şu ifadeleri kullandı: "Tuh ve Cercenaz beldeleri özellikle son iki ayda rejim güçlerinin bombardıman odağına dönüştü." 

Hallac, "Tuh beldesinde yerli ve dışarıdan göç eden 33 bin aile yaşıyordu. Bunların yüzde 85'i göçtü. Cercenaz'da da 4 bin aile yaşıyordu. Şu an beldenin çevresinde ancak 520 aile yaşıyor. Beldelerdeki 9 okul, bir fırın ve bir hastane işlevsiz hale geldi." açıklamasında bulundu.


Geri Dön