26 / 04 / 2024

1945 yılında iki büyük şehir tiyatrosu inşa edilecek!

1945 yılında iki büyük şehir tiyatrosu inşa edilecek!

1945 yılında Fatih Halkevi binası ve iki büyük şehir tiyatrosu inşa edilecekmiş. Belediye binasının bugünkü yerinde yapılmasına karar verilmesinden sonra Fatih ve Taksim'de iki şehir tiyatrosunun inşası kararlaştırılmış.



1945 yılında iki büyük şehir tiyatrosu inşa edilecek!


Fatih Halkevi ve iki büyük şehir tiyatrosu


Şehir Tiyatroları'ndan biri Fatih'te diğeri de Taksim Meydanı'nda yapılacak


    Yapılması kararlaştırılan Fatih Halkevi binasının Atatürk Bulvarı'nın Saraçhanebaşı ile Aksaray arasındaki kısmı üzerinde inşası münasip görülmüştü. Bu hususta evvelce tespit edilen arsa, bazı sebeplerden dolayı, uygun görülmemiştir. Yeniden seçilen arsa, Parti ve Belediye tarafından elverişli görülmüştür. Parti, arsası intihab edilen Eyüp Halkevi'nden sonra Fatih Halkevi'nden sonra Fatih Halkevi'nin inşasına başlanacaktır. 

    Fatih Halkevi'nin karşısında ve Atatürk Bulvarı üzerindeki Bozdoğan Kemeri ile Fatih Cami arasındaki sahada da Belediye Sarayı yapılacak, büyük Şehir Tiyatrosu da bulvarın -Saraçhanebaşı'na göre- sağ tarafında ve Şehzade Cami ile kemer arasında inşa edilecektir. 

    Modern ve ihtiyacı her bakımdan karşılayacak bir Şehir Tiyatrosu binasının Fatih'te yapılmasıyla evvelce bir aralık Tepebaşı'nda şimdiki bina yerinde, sonraları da Taksim'de yapılması düşünülen binadan vazgeçildiği sanılmıştı. 

    Fakat Belediye, İstanbul'un ileride inkişaf edeceğini ve o nispette temaşa ihtiyacının da artacağını düşünerek Fatih'te yapılacak tiyatronun kafi gelmeyeceğini düşünmüş ve imar planının avan projesinde yer alan Taksim'deki tiyatronun yapılmasını muvafık görmüştür. 

    Bu tiyatro, Taksim'de Cumhuriyet Meydanı'na bakan şimdiki Jandarma Karakolu binasıyla Elektrik ve Tramvay Umum Müdürü'nün oturmasına mahsus binaların arsalarında inşa edilecektir. Ancak, Belediye Fatih'teki tiyatroyu da birlikte inşa ederek bu semtin bir an evvel imarını tamamlamak istediğinden evvela Fatih, sonra Taksim tiyatroları yapılacaktır. 

    Taksim tiyatro binasından başka, şimdi İstanbul Kulübü'nün bulunduğu ada istimlak edilerek yıktırılacak sahada büyük bir otel daha inşa edilecektir. Bu otel, İnönü Gezisi'nde dikilecek abidenin tam karşısında bulunacak ve bir cephesi de denize bakacaktır. Otelin etrafı park ile çevrilecektir. 

    Bu inşaata başlama işi Belediye'nin mali vaziyetinin genişlemesine bağlıdır. Bunun için sıraya konmak üzere bir inşaat programı hazırlanacak ve ona göre tahsisat ayrılacaktır.


Akşam 5 Şubat 1945



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön