25 / 04 / 2024

İç Anadolu'da 66 bin hektar arazi toplulaştırıldı!

İç Anadolu'da 66 bin hektar arazi toplulaştırıldı!

Kayseri, Kırşehir ve Yozgat'ta bulunan 66 bin 116 hektar arazide toplulaştırma çalışmaları tamamlandı



 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Kayseri, Kırşehir ve Yozgat'tabulunan  66 bin 116 hektar arazinin toplulaştırma çalışmasının tamamlandığı bildirildi.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mevlüt Aydın, yaptığı  açıklamada, Kayseri, Yozgat, Kırşehir ve Nevşehir'de arazi toplulaştırma çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

Kayseri'de 5 arazi toplulaştırma projesi kapsamında 92 bin 350 hektar alanda çalışmaların devam ettiğini, şimdiye kadar 20 bin 356 hektar alanda tescil işlemlerinin tamamlandığı ve tapuların dağıtıldığını belirten Aydın, geriye kalan alanların tescil işlemlerinin 2020'de tamamen bitirileceğini söyledi.

Yozgat'ta 3 adet arazi toplulaştırma projesi kapsamında 109 bin 351 hektar alanda çalışmaların sürdüğü bilgisini veren Aydın, şu açıklamaları yaptı:

"Şimdiye kadar 40 bin 530 hektar alanda tescil işlemleri tamamlanarak tapuları dağıtılmıştır. Geriye kalan alanların tescil işlemlerinin 2019 yılı sonunda bitirilmesi hedeflenmektedir. Kırşehir'de 2 arazi toplulaştırma projesi kapsamında 14 bin 530 hektar alanda çalışmalar devam etmekte olup, şimdiye kadar 5 bin 230 hektar alanda tescil işlemleri tamamlanarak tapular dağıtıldı. Geriye kalan alanların tescil işlemlerinin 2019 yılı sonunda tamamen bitirilmesi hedeflenmektedir."

Aydın, Nevşehir'de de tescil olan 17 bin 250 hektar alanda çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Arazi toplulaştırmasına bağlı olarak sulama, yol ve tahliye planlaması yapıldığında yatırım maliyetlerinde tasarruf sağlandığını belirten Aydın, "Diğer taraftan arazi toplulaştırma projeleri ile kamulaştırma maliyetleri yüzde 90 oranında azalmaktadır." açıklamasını yaptı.

- "Arazi değeri en az 2 kat artmaktadır"

Aydın, arazi toplulaştırma çalışmalarının ekonomik tarımın yapılmasını engelleyecek, toprak koruma ve sulama tedbirlerinin alınmasını güçleştirecek derecede parçalanmış, dağılmış parselleri bir araya getirerek, çiftçinin yaşam düzeyini yükseltecek teknik, ekonomik ve sosyal tedbirleri almayı sağlayacağını belirterek, şu şekilde devam etti:

"Arazi toplulaştırması ile parseller büyür, tarım teknikleri ve sulama metotlarının uygulanması kolaylaşır. Parsel sayısı azalır, parsel büyüklüğü artar. Düzenli ve ideal parsel şekilleri oluşturulur. Her parsel yola ve kanala kavuşur. İşletme merkezi ile parseller arasındaki mesafeler azalır, ulaşımdan dolayı meydana gelen kayıplar azalır, yakıt tasarrufu sağlanır. Zirai mücadele ve gübreleme kolaylaşır. Sulama oranı ve randımanı artar. Arazi maliklerine kamulaştırma bedelleri yerine arazi verilerek, toprağından kopması önlenmektedir. Sağlanan katma değerden dolayı arazi değeri en az 2 kat artmaktadır."

 


Geri Dön