19 / 04 / 2024

İDO'ya kim kaç para verecek

İDO'ya kim kaç para verecek

Yavuz Semerci, Habertürk Gazetesi'ndeki bugünkü yazısında " İDO'ya kim kaç para verecek " başlıklı yazıyı kaleme aldı.  Semerci bugünkü yazısında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait İstanbul Deniz Otobüsleri ihalesine değiniyor...



HEYECANLI bir satış gerçekleşiyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ görücüye çıkıyor. 2010 yılına ait mali tabloları şirketin sitesinde göremedim. 2009 yılında 424 milyon TL satış gerçekleştirmiş. 106 milyon TL kr rakamı var. 2010'da satışların 700 milyon TL'ye çıktığı belirtiliyor. Özellikle İstanbulluların Marmara ve Ege'ye geçiş güzerghında çok önemli bir hizmet noktası. Özellikle Eskihisar-Topçular arabalı vapur ile İstanbul-Bandırma hızlı feribot hattı yaz döneminde yoğunlaşıyor. İhaleyle ilgilenen firmalara dağıtılan şartnameyi görmeden ihalede çıkabilecek rakamlara yönelik fikir yürütmek spekülasyondan öte bir anlam taşımıyor. Anlamsız da olsa bir fikir edinebilmeniz için öğrendiklerimi ve spekülatif rakamları paylaşmak istiyorum. Deniliyor ki; bizim için önemli olan EBİTDA'dır. Türkçe deyimiyle FA YÖK. Yani şirketin faiz, amortisman ve vergi öncesi krı... Bu rakamın İDO'da 130 milyon TL civarında olduğu söyleniyor. Şirketlerin değeri, EDİTDA çarpı 5 ile 10 arasında değişiyor. Yatırımcılar hantal kamu yapılarından, bilançoyu olumlu etkileyecek operasyonlar üretebilse de (şişkin istihdamın azaltılması gibi) mevcut EDİTDA'nın sürdürülebilirliğini dikkate alıyorlar. Bu açıdan değerlendirdiğinizde 10 çarpan ile (ki bu Türkiye açısından iyimser bir rakamdır) İDO'nun 800-900 milyon dolara rahatlıkla satılabileceğini söyleyebiliriz. Ancak, hesaba katmamız gereken bir nokta var. İDO'nun EBİTDA'sının neredeyse yüzde 65'i Eskihisar-Topçular hattından geliyor. Bu hattan kaynaklanan gelirlerin, 2017'de devreye girecek Körfez Geçiş Köprüsü (İstanbul-İzmir Otoyolu projesi) nedeniyle neredeyse sıfırlanacağını hesaba katmak gerekiyormuş.

Bir diğer krlı hat ise neredeyse yerini bile unuttuğumuz Sirkeci-Harem hattıymış. Bu hattın da Zeytinburnu-Moda tüpgeçit projesiyle nostaljik bir hatta dönüşeceği açık. İ DO, şu anki iskele ve terminalleri üzerine alarak alıcıya 30 yıllığına kiraya verecek. Bu satış değerini artıran bir unsur. Ayrıca bu işe girmek isteyen yatırımcıların İstanbul'da iskele yeri bulması ve hat çalıştırması zor gözüküyor.

Ancak mevcut EBİTDA rakamının 120 milyon TL üzerinden değil de 2017 yıllarında bazı hatların neredeyse yok olacağı düşünülüp biraz aşağıya indirilerek hesaplanabileceğini hatırlatmam gerekir. Bu durumda ilk tekliflerin 500 milyon dolar civarında gerçekleşmesi sürpriz olmamalı. İhaleyi çok isteyen kazanacak. Birkaç yatırımcının bu iştahının, fiyatları yukarı çekebileceğini de söylemek mümkün.
Habertürk/Yavuz Semerci

 


Geri Dön