20 / 04 / 2024

İdris Güllüce: Dünyanın en çevreci gençliği Türkiye'de!

İdris Güllüce: Dünyanın en çevreci gençliği Türkiye'de!

İdris Güllüce; Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Küresel Isınma ve İklim Değişikliği zirvesine katıldı. Güllüce zirve için bulunduğu ABD’de katıldığı bir televizyon programında küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunda açıklamalar yaptı.



Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce; Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Küresel Isınma ve İklim Değişikliği zirvesine katıldı. Bakan Güllüce zirve için bulunduğu ABD’de katıldığı bir televizyon programında küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunda önemli açıklamalar yaptı. 


Dünyanın en çevreci gençlerinin Türkiye’de olduğunun altını çizen Bakan Güllüce: “Türkiye çevre bilinci çok yüksek olan bir genç nesile sahip. Nüfusumuzun yüzde 60’ı otuz yaşın altında. Bu otuz yaşın altındaki gençlerimizin tümü çevreci. Bu beni çok gururlandırıyor.  Dünyanın en çevreci gençliği Türkiye gençliği diye seviniyorum” dedi.


Türkiye’nin küresel ısınma ve çevre konusunda en samimi ülkelerden birisi olduğunu hatırlatan Bakan Güllüce  “Biz hem kalkınan hem de ülkemizin ve dünyanın çevresini ekolojisini geleceğini düşünerek bunları yapan bir ülkeyiz. Dünyada en hızlı kalkınan bir ülkeyiz.” ifadesini kullandı.


Türkiye’nin çevre ile hava kirliliği ile küresel ısınma ile ilgili en çok uğraşan bu konuda gayretler gösteren ülke olduğunu vurgulayan Bakan Güllüce “hatta geçtiğimiz yıl yapılan bir çalışmada klorofloro gazının dünyada en fazla uğraşan onun tüketimini azaltamaya çalışan ülke olma ödülünü aldık.  Kolay bir şey değil çünkü ithalatı durduruyorsunuz kendi içerimizdeki üretim süreçlerine müdahale edip çok şeyden fedakârlık yaparak bu çalışmaları yapıyoruz” dedi


-Sera gazı salınımında yüzde 21 oranında azaltma yaptık-


Sera gazı salınımı ile mücadele ve iklim değişikliği konularına da değinen Bakan Güllüce açıklamalarına şöyle devam etti; “Biz ülke olarak bakanlık olarak çok iyi bir konumdayız.  Son on yılda ülke olarak sera gazı salınımında yüzde 21 oranında azaltma yaptık. Bu çok önemli bir rakam. Elde edilen bu başarı bakanlığın ve hükümetin uyguladığı ciddi politikalar ile oluyor”


İklim değişikliği konusunun dünyanın en önemli meselesi olduğunun altını çizen Bakan Güllüce: “Bunu  bütün dünya bilmeli. Dünyada gelişmiş ülkelerin yöneticileri de bilsin. Kyoto protokolünde herkes eşit olmalı şeffaf olmalı adil olmalı. Yıllardır dünyayı kirletenler ile dünyayı henüz kirletmeyenler daha gelişmemiş kalkınmamış olan ülkelerin paylaşımda risk almada eşitlikçi ve adil bir çözüm olmasını söylüyoruz ’dedi.


Türkiye’nin yakın bir zamanda G-20 başkanı olacağını hatırlatan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce “Bu başkanlık döneminde iklim değişikliği ciddi bir organizasyon yükü olacak.  Ona da şimdiden hazırlanıyoruz. İklim Değişikliği ile ilgili olan toplantılar Önce Peru ve Paris’te olacak. Peru’daki toplantıya ciddi bir heyet olarak katılacağız.  Bu toplantı ülke olarak diğer ülkelere ciddi mesajlar verip kendi yaptıklarımızı ve onlara yapmaları gerekenleri söyleyeceğiz”dedi.


Hükümet, gençlik ve devletin diğer kurumları olarak el ele verdik diyen Bakan Güllüce ; “Çok çalışalım çevreyi koruyalım ve kalkınalım” diyerek sözlerini noktaladı.



Geri Dön