24 / 04 / 2024

İdris Güllüce: Taksim projesi için son kararı İstanbul Büyükşehir Belediyesi verecek!

İdris Güllüce: Taksim projesi için son kararı İstanbul Büyükşehir Belediyesi verecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce yaptığı açıklamada, " Danıştay’ın durdurduğu Taksim projesi için, İstanbul Büyükşehir Belediyesi oturup bu konuda yeniden bir karar verecek ” dedi.




Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, TOKİ’nin dar gelirli insanlar için ekonomik nedenle yüksek bina yaptığını, çok katlı binaların büyükşehirlerde kaçınılmaz olduğunu, yüksek bina yapıldığında yeşil alanın arttığını söyledi. İstanbul’da bir mimarın kendisine 2 kattan fazla kat verme ve yüksek yerleri yık dediğini hatırlatan Güllüce, “Bütün bunlar güzel ama İstanbul’u iki kata indirdiğiniz zaman taa Kızılcıhamam’a gelirsiniz” yorumunu yaptı. “İnsanlar hem AVM’de dolaşıyor, hem de bunlar olmasın istiyor” diyen Güllüce Taksim’de yürütmeyi durdurma kararı konusunda da Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda yeniden bir karar vereceğini vurguladı.


TOKİ dargelirli için var


Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Meclis kulisinde kentsel dönüşümden,  TOKİ  binalarına dönük eleştirileri, Taksim Yaya Projesi’nin durdurma kararı, konut fiyatlarının yüksekliğine kadar birçok konuda değerlendirmelerde bulundu. Kendisinin Validebağ Korusu’nun yanında 4 katlı bir binada oturduğunu ifade eden Güllüce’nin değerlendirmeleri şöyle: “İki kat bina yaptığınızda arsa fiyatı nedeni ile maliyet çok artar.  Bu TOKİ’nin, Ahmet’in, Mehmet’in değil Türkiye’nin genel sorunu. Başka yerlerden mimariyi alıp taklit etmişiz. Kendimize has mimari oluşturamamışız. Ben her mimar ile konuşuyorum. TOKİ orta gelirli insanların ev kurmaları için oluşturuldu. TOKİ’ye gelen diğer bir eleştiri de TOKİ yüksek binalar yapıyor diyorlar. Bunu dar gelirli insanlar için yapıyor. Çok katlı binalar Ankara, İstanbul ve  İzmir  için kaçınılmaz bir şey. Yani İstanbul gibi bir yerde bahçeli bir evde oturmanız için 5-6 daire fiyatı ödemeniz lazım. İstanbul’da bir mimar bana 2 kattan fazla kat verme ve yüksek yerleri yık dedi. Çok güzel bir düşünce, çok romantik bir düşünce ama bu mühendislik ve mimarlık bilgileri ile örtüşmüyor. Bu romancı romantizmi ile örtüşüyor. Dedim ki sana Kızkulesi’nin yakınlarında bir yer kiralayalım orada roman yaz. Bütün bunlar güzel ama İstanbul’u iki kata indirdiğiniz zaman taa Kızılcıhamam’a gelirsiniz.”


Taksim için yeni karar


“Taksim Projesi’nde gariplikler var. Büyükşehir Meclis’inden geçerken ittifak ile geçmiş. Hatta CHP’nin grup başkanvekilinin bir konuşması var. Böyle güzel bir proje için size teşekkür ederiz diyor. İlkeli siyaset yapmak lazım. Bu paradoksal dünyada yapmak istediklerimizi iyi düşünmek lazım. Büyükşehir Belediyesi oturup bu konuda yeniden bir karar verecek.” 


KARŞIYIZ DEMEKLE OLMUYOR


İnsanlar hem çok tüketiyor hem de dünya tükenmesin diyor. Akşama kadar AVM’lerde dolaşıyor. Bunlar olmasın istiyoruz.”




Star




Geri Dön