29 / 03 / 2024

İdris Güllüce: Vatandaşın çürük evini yıkıp yapacak bütçe yok!

İdris Güllüce: Vatandaşın çürük evini yıkıp yapacak bütçe yok!

Çevre Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, “ Eğer vatandaşın sağlam olmayan binalarını yık ve yeniden yap diyorsanız Türkiye’ nin öyle bir bütçesi yok ” diye konuştu...



Çevre Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, 17 Ağustos depreminden sonra kamunun kendi üzerine düşen görevin çoğunu yerine getirdiğini savundu. “Türkiye’de depremle ilgili çok şey yapıldı” diyen Güllüce, “Eğer vatandaşın sağlam olmayan binalarını yık ve yeniden yap diyorsanız Türkiye’nin öyle bir bütçesi yok” diye konuştu. 


Geçen hafta sonu Ege’de yaşanan 6.5 şiddetindeki depremin ardından yeniden gündeme gelen ‘Türkiye depreme hazır mı?’ tartışmalarına ilişkin Çevre Şehircilik Bakanı Güllüce, Meclis’te bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı. Güllüce, Türkiye’nin depreme hazırlıksız olduğu yönündeki eleştirilere ilişkin olarak “Çıkıp bir profesör ‘Türkiye’deki bütün binalar yıkılıp tekrar yapılmalı’ diyor. Altı yedi kelime söylüyor ama bu söylediğinin maliyetinin kaç yüz milyar dolar olduğunu bilmiyor. Hem matematik bilmeyeceksin hem de televizyona çıkıp ‘kentsel dönüşüm tüm Türkiye’de deprem odaklı olmalı bütün binalar yıkılmalı’ diyeceksin. Türkiye’nin bu kadar parası var mı, bilmiyor. Türkiye’nin bütçesine bakacaksın, sonra konuşacaksın. Bu işler bir günde olmuyor. Şili’de de, Japonya’da da bu bir süreç içinde gerçekleşmiş” dedi. 


‘Ağzı olan konuşuyor’ 


“Depremle ilgili tüm problemlerin çözülmesi, milletin öyle bilir bilmez konuştuğu kadar kolay değil” diyen Güllüce, kamunun üzerine düşeni büyük oranda gerçekleştirdiğini, okulların değiştirildiğini, köprülerin ayaklarının güçlendirildiğini, hastanelerde de önemli ölçüde yenileme yapıldığını kaydetti. “Tüm binaların yıkılıp yeniden yapılması” şeklinde yapılan açıklamalara tepki gösteren Güllüce, şunları söyledi: “Vatandaşın parası var mı yıkıp yeniden yapmaya, parası yoksa devletin bütün binaları yıkıp yapacak kadar parası var mı? Peki binası olmayana ne yapacağız. Ağzı olan konuşuyor. Bilim adamına yakışmayan konuşmalar yapılıyor. Türkiye’nin kaç binası olduğunu bileceksin, her binanın değerini bileceksin bunları çarpacaksın sonra Türkiye’nin bütçesine bakacaksın ve konuşacaksın.” 


‘Bu işler bir günde olmuyor’ 


Binaların yenilenmesinin bir süreç gerektirdiğini anlatan Güllüce, “Bu bir süreç. Her yıl bir milyon, yarım milyon bina değişiyor. Bir taraftan yıkılıp yapılıyor, bir taraftan kentsel dönüşümle yapılıyor. Bir taraftan şehirlerin cazibesi gereği doğal seleksiyona uğruyor. Ekonomi güçlendikçe belli bir süre sonra daha da hızlanacaktır. Hemen yapalım dersek Türkiye’nin o zaman 2 trilyon dolar para bulması lazım. ‘O zaman bu binalarda yaşayan insanlar ölsün mü diyorlar bu da doğru bir yaklaşım değil” diye konuştu.


'Konut ihtiyacı var ve bu ihtiyaç bitmez’ 


İdris Güllüce, Türkiye’de konut fazlası olduğuna ilişkin bir soru üzerine “Lüks konut kastediliyorsa belki olabilir ama normalde Türkiye’nin konut ihtiyacı var ve bu ihtiyaç bitmez. Milyonlarca insanın daha konuta ihtiyacı var. TOKİ’nin on binlerce değil daha yüz binlerce konut yapması lazım” dedi. Gazetecilerin ‘konut satışlarında yaşanan daralmaya’ yönelik sorusuna da Güllüce şu yanıtı verdi: “Bu konutlarla, TOKİ’nin yaptıkları aynı şeyler değil. Vatandaş parası var bina yapmış, satarsa para kazanır, satamazsa bu parası olan ve binayı yapan müteahhitin sorunu. Kendi parasıyla böyle bir ticaret yapan adama müdahale edemezsiniz. Patates alıp satan adama nasıl müdahale edemiyorsanız, inşaat yapıp satacağım diyen adama da müdahale edemezsiniz onun kendi ticaretidir.”


Dünya Gazetesi 




Geri Dön